Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 weeks later...
  • Odpowiedzi 214
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)
W dniu 30.01.2020 o 23:55, formoza58 napisał:

Z mojego zbiorku.

Podczas ostatnich  ćwiczeń dywizjonu, w lecie 1939 roku.. Od lewej widoczny poczet sztandarowy dywizjonu.

2dak.jpg

Niesamowita kolekcja! Mój dziadek - Jan Lejtan 13.08.1939r. został zmobilizowany do tego 2 Dywizjonu. Wcześniej, w 1934r. został wcielony do 10 DAK, 1 baterii jako celowniczy, kanonier.  1934r - szkoła podoficerska, maj 1935r awans na bombardiera i przydz. do 1 baterii - jaszczowy. Wrzesień 1935r. awans na kaprala, d-ca działonu. Sierpień 1938 - 4 tyg. ćwiczenia rezerwy 2 DAK - awans na plutonowego. 13.08.1939r został zmobilizowany do 2 DAK jako plutonowy d-ca działonu i brał udział w kampanii wrześniowej. Tyle wiem z odpisu jego książeczki wojskowej. Nie mam zdjęć z tego czasu, poszukuję jakichś dokumentów, w których odnalazłbym jego nazwisko - rozkazy, wykazy. Nie wiem gdzie jeszcze szukać tych informacji. Liczę na jakieś wskazówki. Dzięki

Edytowane przez Cezar133
Napisano

W poszukiwaniu udokumentowanego nazwiska należy skontaktować się z rembertowskim Wojskowym Biurem Historycznym ( dawnym Centralnym Archiwum Wojskowym). Adres i kontakt podany jest w necie. Być może znajdują się rozkazy dywizjonu, lub choćby rozkazy brygady w skład której wchodził dywizjon. Choćby 1934 rok, w którym Jan Lejtan ukończył szkołę podoficerską. Przy takiej okazji w obu żródłach nazwisko się wyłoni.

Pozdrawiam

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...