milo_Krosno Napisano 1 Maj 2017 Autor Napisano 1 Maj 2017 Witam.Nie jestem znawca tematu dlatego licze na wasza pomoc.Coz to jest za Orzelek?Pozdrawiam
milo_Krosno Napisano 2 Maj 2017 Autor Napisano 2 Maj 2017 Czapka z Orzelkiem znajduje sie we Francji.Jest wystawiona na pewnym portalu aukcyjnym.Jaki to model Orzelka?
milo_Krosno Napisano 2 Maj 2017 Autor Napisano 2 Maj 2017 nie wiem czy moge ale nie chce mi sie pomniejszac zdjec, wiec dodam link z aukcjahttp://www.ebay.fr/itm/Rogatywka-A-K-poland-pologne-cap-army-/332195928131?hash=item4d586b9843:g:1yoAAOSwmCVZAJXl
Edmundo Napisano 3 Maj 2017 Napisano 3 Maj 2017 Panowie a co według Was oznaczają litery AK na tarczy ? No i cóż to za rogatywka z guzikami z orłem wzoru z 1927 r. Jak dla mnie jest to rogatywka z orłem wzorowanym na hallerowskim dla jakiegoś kombatanta AK być może że mieszkającego we Francji no ale być może się mylę.
Edmundo Napisano 3 Maj 2017 Napisano 3 Maj 2017 A na drugim planie ostatniego ze zdjęć z aukcji też jakaś twórczość czyli czapka najprawdopodobniej kolejarska z orłem WP wz. 19 i francuski hełm wz. 26 z orłem tegoż wzoru a poniżej beret nieokreślonego typu z polskim orzełkiem. Pomijając kwestię wzoru orła (przyjmijmy że istotnie hallerowski) o którego pytał Kolega milo_Krosno to przedmioty z tejże aukcji są skompletowane" ze sobą w sposób dość przypadkowy (orły plus nakrycia głowy i hełm).
milo_Krosno Napisano 1 Maj 2017 Autor Napisano 1 Maj 2017 Witam.Nie jestem znawca tematu dlatego licze na wasza pomoc.Coz to jest za Orzelek?Pozdrawiam
Pytanie
milo_Krosno
Witam.
Nie jestem znawca tematu dlatego licze na wasza pomoc.
Coz to jest za Orzelek?
Pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.