Van Pelt Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Napisano 9 Kwiecień 2017 Dzień dobry.Mam nadzieje, że wszystko widać na zdjęciach. Chodzi mi o usunięcie rdzawej kaszki, i plam z głowni. Druga sprawa. To już tylko moja ciekawość. Oddałem za niego Sandersona, z IV 1918, bez pochwy. Niklowanego. Niklowanie grube, na czubku nikiel był ukruszony stąd wiem. Marki były widoczne, zakładam, że był robiony fabrycznie. Okładziny „perłowe”, grubsze niż oryginalne. Zatrzask chodził. Hiszpan zgodny, z markami, okładziny mają zgodne symbole z głownią, jak widać niżej. Mi się podoba, i jestem zadowolony. Pytanie, czy bardzo mi się nie opłacało?
remington Napisano 9 Kwiecień 2017 Napisano 9 Kwiecień 2017 Te liszaje na głowni to jest zmora.Wgryza się dość głęboko. Częściowo daje się je usunąć szlifowanie drobnymi papierami ściernymi, tzw. wodnymi, gradacji 1500-2000. By je całkiem usunąć, to trzeba się czasem naszlifować...
Van Pelt Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Napisano 9 Kwiecień 2017 Czyli że oksydę/farbę szlag trafi...
Van Pelt Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Napisano 9 Kwiecień 2017 Ale jestem tępa dzida...Liszaje na głowni, czyli plamy. Dobrze, szlifować. A co z rdzą?
remington Napisano 11 Kwiecień 2017 Napisano 11 Kwiecień 2017 Tyle że włóknina zdejmie tylko wykwity ponad powierzchnią stali. Ciemne wżery pozostaną.
remington Napisano 11 Kwiecień 2017 Napisano 11 Kwiecień 2017 Tam gdzie masz oksydę, to tylko delikatne ścieranie watką stalową 000. wcześniej kilkudniowe moczenie w nafcie lub ropie.
Cyrograf15 Napisano 11 Kwiecień 2017 Napisano 11 Kwiecień 2017 Włóknina w przeciwieństwie do agresywnego papieru jak i waty stalowej wybiera z wżerów. Wymaga więcej cierpliwości bo jest delikatniejsza od waty.Wojtek
Van Pelt Napisano 12 Kwiecień 2017 Autor Napisano 12 Kwiecień 2017 Jako, że nie miałem nic z tego co było napisane, wypróbowałem filc z jakimś szuwaksem do polerowania chromów, i inszych rzeczy nadających się do polerowania. 90% siniaków zeszło, zostały głębsze. Spróbuję waty. Pochwa lerzy w ropie. Zdjęcia wrzucę później.Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.