Van Pelt Napisano 1 Kwiecień 2017 Autor Napisano 1 Kwiecień 2017 Dzień dobry. Chciałem się dowiedzieć jakie zastosować metody czyszczenia, i w jakiej kolejności. Docelowo będę chciał ją pomalować. Wszystkie części są ruchome. Po oczyszczeniu może nie będzie za dużych wżerów, w dotyku jest lepiej jak na zdjęciach. Sprężyna w rączce chodzi bez zastrzeżeń.
viator01 Napisano 1 Kwiecień 2017 Napisano 1 Kwiecień 2017 Ja bym te luźne produkty korozji mechanicznie usunął, później zastosował fosol (bo chyba całość stalowa), ewentualnie jeszcze z taniną (bo zakamarków trochę jest i może jeszcze ruda wychodzić. Może być np. cortanin
Van Pelt Napisano 1 Kwiecień 2017 Autor Napisano 1 Kwiecień 2017 Dzięki. No tak, mechaniecznie. Miałem głównie na myśli zakamarki. Lampa prosta, do lichej bryki, może być żelazna.
viator01 Napisano 1 Kwiecień 2017 Napisano 1 Kwiecień 2017 Zakamarki powinien załatwić fosol, a tanina dla pewności, żeby ewentualnie ustabilizować.
Van Pelt Napisano 2 Kwiecień 2017 Autor Napisano 2 Kwiecień 2017 Znaczy się, masz na myśli kąpiel? A może elektroliza, samo się zrobi, i wszędzie.
viator01 Napisano 2 Kwiecień 2017 Napisano 2 Kwiecień 2017 Może być elektroliza, ale nie będzie łatwo. Fosol wystarczy nanosić pędzlem, a tanina powinna korozje ustabilizować, jeśli cos zostanie.
Van Pelt Napisano 4 Kwiecień 2017 Autor Napisano 4 Kwiecień 2017 Dobrze, pocisnę fosolem. To jeszcze jedno pytanie na koniec. Czemu z elektro może być ciężko?
viator01 Napisano 4 Kwiecień 2017 Napisano 4 Kwiecień 2017 Elektroliza nie gwarantuje oczyszczenia wszystkiego, zwłaszcza przy zawiasach. Jest szansa, że fosol tam dotrze.
Cyrograf15 Napisano 5 Kwiecień 2017 Napisano 5 Kwiecień 2017 Im dokładniej wyczyścisz mechanicznie tym lepiej. Gdyby dało się rozebrać to piaskowanie > szkiełkowanie delikatne i wtedy malować.Wojtek
Van Pelt Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Napisano 9 Kwiecień 2017 Piaskowanie? Nie mam możliwości, chyba że u znajomej dentystki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.