Skocz do zawartości

Medal Miniatura?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,proszę o identyfikację medalu :
Waga-9,4 g
średnica-28 mm
Grubość-1,5 mm
Materiał-brąz.
Opis obiektu
A.: Orzeł, obok niego stojący ze sztandarem legionista. Na sztandarze napis: 5 LISTOPAD 1916, na dole w otoku napis: CZEŚĆ ZMARŁYM HOŁD WALECZNYM R.: Trzy popiersia otoczone gałązkami i napisy: TADEUSZ KOŚCIUSZKO. JAN HENRYK DĄBROWSKI. KS. JÓZEF PONIATOWSKI.
Sygnowany na A.: B.P. i na R.: J.KNEDLER,
Nie mam pojęcia czy jest to miniatura medalu Odzyskanie Niepodległości,1916,który ma średnicę 50mm czy może jakiś falsyfikat.
Info na ten temat nie znalazłem w żadnych źródłach.Proszę o informacje o autentyczności medalu
Z góry serdecznie dziękuję.
cztery04

Napisano
Dzięki za podany link lecz medal w nim opisany jest ze srebra(mój z brązu). Inna jest również waga i średnica tamtego.Właśnie z uwagi na różnicę w parametrach" mojego nadal zwracam się o pomoc w powyższej sprawie.
Niemniej za odpowiedź jeszcze raz serdecznie dziękuję.
cztery04
Napisano
Była wybita taka wersja, na tej dużej na awersie sygnatura rytownika A.POSKOCZYM, natomiast na małym litery B.P. Opisane w Jacek Strzałkowski MEDALE POLSKIE 1901-1944,wydane przez Polskie Towarzystwo Archeologiczne i Numizmatyczne,pozycja 55.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie