Skocz do zawartości

czy to mój przodek

radmal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, forum czytam od kilku lat, w końcu nadszedł czas na pytanie.
Starsze osoby odchodzą, ale mam to szczęście że babcia żyje i pamięta przekazy swojej mamy.
Na pytanie o losy i dzieje rodziny, kto gdzie czy się zajmował opowiedziała mi historię że mój pra pra dziadek był skarbnikiem u Radziwiłów w Nieświeżu.
Z tego co tylko znalazłem , to informacja na Wikipedi 4 marca 1906 roku wydany został ukaz ułatwiający zakładanie organizacji społecznych. W związku z tym, polscy działacze oświatowi w Nieświeżu powołali do życia Polskie Towarzystwo „Oświata” w Nieświeżu, które zostało oficjalnie zarejestrowane przez władze rosyjskie 21 grudnia 1906 roku. Jego zamiarem było otoczyć opieką tajne polskie szkółki na terenie powiatów: nowogródzkiego, słuckiego i częściowo mińskiego guberni mińskiej Imperium Rosyjskiego. W skład pierwszego zarządu organizacji weszli: prezes – ziemianin Józef Reytan; wiceprezes – główny zarządca Radziwiłłów Olgierd Świda; sekretarz – Bolesław Grabowski; skarbnik – Kazimierz Romanowicz "
Mała rozbieżność jest, ale zbieżności więcej,jednak są to tylko przekazy ustne, prośba gdzie mogę szukać informacji o skarbniku – Kazimierz Romanowicz.
Może ktoś ma jakieś informacje, lub wiedzę gdzie ich szukać. Pozdrawiam
Napisano
Poszukaj w tych wydawnictwach:
http://fbc.pionier.net.pl/search#fq={!tag=dcterms_accessRights}dcterms_accessRights%3A%22Dost%C4%99p%20otwarty%22&q=radziwi%C5%82%C5%82%20nie%C5%9Bwie%C5%BC
Napisano
Twoje pytanie to dobry punkt wyjścia do poszukiwań genealogicznych. Po pierwsze powinieneś uzyskać jak najwięcej danych o swoim przodku, a dopiero następnie rozważać, czy ten opisany w cytacie to Twój" skarbnik. Zbierz najpierw informacje o osobach i miejscach (gdzie urodziła się babcia? gdzie brali ślub jej rodzice? gdzie urodził się ojciec? w jakich latach?) następnie ustal gdzie mogą być metryki z tych miejsc i lat i postaraj się je uzyskać.
W grę wchodzą USC, parafie, archiwa państwowe i kościelne. Dużo rzeczy znajdziesz w internecie: szukajwarchiwach.pl, genealodzy.pl, familysearch.org.

Może nie być łatwo, jeżeli Twoja rodzina jest z Nieświeża, być może będzie potrzebny kontakt z białoruskimi archiwami, ale jeżeli dociągniesz temat do końca, satysfakcja będzie ogromna.
  • 10 months later...
Napisano
Przypadek Twojego przodka jest bardzo ciekawy:) Zapowiada się, że masz teraz dodatkowe hobby w wolnym czasie. Pewnie zachowały się jakieś miejscowe archiwum. Warto by było pojeździć po ludziach i instytucjach i może uda się jakieś informacje uzyskać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie