Skocz do zawartości
  • 0

Mundur II RP

mat

Pytanie

Napisano

Witam. Mam pytanie do znawców tematu umundurowania.Co można wywnioskowac z tej fotografii? Jaki stopień,jaki pułk,jakie odznaczenia? będe wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Te dwa medale to pewnie Pamiątkowy za Wojnę 1918–1921 i patrząc na kąty na rękawach brązowy Medal za Długoletnią Służbę(?). Sorry za post pod postem,ale dopiero teraz mnie olśniło"
Napisano
Oczywiście albowiem odznaka na kurtce mundurowej jak najbardziej (pomimo słabej jakości fotografii) odpowiadam wyglądem odznace 58 Pułku Piechoty.
Napisano
A jeszcze jeden ważny szczegół. Mianowice obok odznaki pułkowej jest odznaka pamiątkowa 14 Dywizji Piechoty w której to skład wchodził 58 pp stacjonujący w Poznaniu. jako ciekawostkę dodam iż w okresie II RP własne odznaki pamiątkowe posiadała tylko 14 DP i 18 DP.
Napisano

Witam. Mam pytanie do znawców tematu umundurowania.Co można wywnioskowac z tej fotografii? Jaki stopień,jaki pułk,jakie odznaczenia? będe wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam.

Napisano
Podoficer- sierżant. Na prawej piersi, odznaka POS, lewa pierś- pierwszy z lewej- Krzyż Walecznych. Na lewym rękawie odznaka za służbę zawodową- węższy galon za 3 lata służby, szerszy za 9 lat- prosta kalkulacja, 12 lat służby. Odznaka pod Krzyżem walecznym- pułkowa?
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie