Skocz do zawartości
  • 0

Klamra - cechowa?

Helix333

Pytanie

Napisano

Witam w Nowym Roku. Życzę wszystkiego Dobrego i Darz Dół!

Mam prośbę do Szanownego Forum o pomoc w identyfikacji klamry, wymiar 95x50 mm. Jeśli to w czymś pomoże, znaleziona w województwie dolnośląskim, w powiecie ząbkowickim.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda na klamrę dekarza! Piękne dzięki. Kiedy ją oglądałem ze znajomymi, pojawił się pomysł na związek z wolnomularstwem :)
Swoja szosą, ta stronka dość szczegółowo traktuje cechy rzemieślnicze. Jak to u niemiaszków.
Dzięki za pomoc.
Napisano

A co do stronki to super rzecz, szczególnie dla kogoś interesującego się pieczęciami. W załączniku przedstawienie cechu. Nie tak łatwo się domyśleć jakiego:)

Napisano
faktycznie, chyba pospieszyłem się w ocenie ;) W takim razie stawiam na: murarza, budowniczego dróg albo kamieniarza-rzeźbiarza ?
Napisano
to zapodałeś śledztwo z tym jagnięciem :) Chyba do rozkminki nad tym symbolem na spokojnie wrócę, bo tu robota czeka...
Stronka mistrzostwo, szkoda że z językiem zachodnich sąsiadów u mnie słabo.
Napisano
:) nie widziałem Twojej odpowiedzi, tak się wciągnąłem w przeglądanie tych znaków! Niektóre to prawdziwe małe dzieła sztuki.
Napisano
Myślę, że nosił go zwykły murarz, nie musiał być członkiem cechu i nie musiał mieć nigdy mistrza:) Być może ktoś zamówił swoim pracownikom.
Napisano
Mogło być jak mówisz. Miło że udało się rozwiązać kolejną zagadkę :)
Słuchaj a może zerknąłbyś na coś jeszcze? Mam teraz tylko jedno zdjęcie, które pokazuje główkę manipulatora od pewnego ustrojstwa na naftę. Co to za maszyna już rozkminiłem ( a nie było łatwo :)
Ale ni kuta nie mogę namierzyć czyja to produkcja. Za parę minut wrzucę na id. Temat nazwę: Pokrętło - manipulator.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie