ignuś Posted January 4, 2017 Author Share Posted January 4, 2017 Witam. Jak w temacie. Czy posiada ktoś z was katalog Shatalina i mógłby mi pomóc w identyfikacji stopnia rzadkości?Ciekawy rewers monety: SAM.LIV.NE.NSV Link to comment Share on other sites More sharing options...
ignuś Posted January 4, 2017 Author Share Posted January 4, 2017 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
armando86 Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 według ma R2. pozdrawiam Przy Twojej monecie najważniejsze są kokardki przy herbie:) Pozdrawiamhttp://fortresscatalogue.com/index2.php?cat=1623PL02950&page=Coin_Details Link to comment Share on other sites More sharing options...
armando86 Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 proszę o wykasowanie postu wyżej patrzyłem na 3 dostępne odmiany ortów na fortess... i żaden nie pasuje do Twojej monety. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Zerknąłem do Szatalina, mam pierwszą wersję katalogu. Wygląda na poz.158, o ile jakiegoś drobiazgu nie przeoczyłem. W każdym razie bez R-ki, podobnie jak większość odmian z tego rocznika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ignuś Posted January 6, 2017 Author Share Posted January 6, 2017 Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym, że I katalog Szatalina mocno różni się od II. Mam bardzo słaby skan rocznika 1623 z tego nowszego katalogu i możliwości są cztery: R6, R5, R1 a także bez R-ki ;)Wygląda na to, że bez zamówienia katalogu się nie obejdzie ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ignuś Posted January 6, 2017 Author Share Posted January 6, 2017 Kolego sigis3 posiadam jeszcze ciekawego orta z 1622r. Mógłbyś zerknąć do katalogu i sprawdzić mi jeszcze czy w ogóle występuje tam rewers z napisem SAM.LIV.NEC.NS ?Z góry dzięki ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Są takie wersje. W połączeniu z awersem PRV (poz.122) oraz PRVS (poz.125) mają R1, o ile dobrze identyfikuję duże krzyże w podstawie korony. Oczywiście z tym typem ozdobników. Są też warianty tego napisu z małymi krzyżami w koronie, R2, ale mi pasują mi do Twojego orta, na ile rozpoznaję na niedużym zdjęciu w katalogu.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Miało być ...nie pasują mi do Twojego orta...". Literówka się wdała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.