epitojatek Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 Proszę o pomoc w rozpoznaniu czyj to herb, ew. do jakiego cechu należał posiadacz tej pieczęci. Mi to wygląda na lwa i maselnicę lub moździerz, ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego cechu.W otoku imiona IOHAN VICOL ARNOLD Link to comment Share on other sites More sharing options...
epitojatek Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 zdjęcie pieczęci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulavian Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 CZERWONI GARBARZE (ruficerdones) mieli za godło stojącą na płaskiej podstawie stągiew z obręczami z półkolistem ujęciem u góry. Godło to trzymają — jako herbowniki — 2 tygrysy,tu akurat jedenhttp://bcpw.bg.pw.edu.pl/Content/6519/prs21_nr02.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Garbarza bez skrobaczek jeszcze nie widziałem i na Twojej rycinie też są. Ja stawiałbym na najprostsze rozwiązanie i będzie to maselnica. Druga opcja- farbiarz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
macpta Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Od niepamiętnych czasów moździerz, bo to on jest na pieczęci, był jednym z symboli/znaków aptekarzy. O tym, że jest to moździerz, a nie stągiew czy maselnica (!), świadczy jego dzwonowaty kształt i charakterystyczne uchwyty po bokach, a także tłuczek, który trzyma w łapach lew, użyty tutaj jako element uszlachetniający godło. Wokół napis: JOHAN[n] NICOL[aus] ARNOLD, identyfikujący właściciela.Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.