epitojatek Napisano 29 Grudzień 2016 Autor Napisano 29 Grudzień 2016 Proszę o pomoc w rozpoznaniu czyj to herb, ew. do jakiego cechu należał posiadacz tej pieczęci. Mi to wygląda na lwa i maselnicę lub moździerz, ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego cechu.W otoku imiona IOHAN VICOL ARNOLD
Pulavian Napisano 30 Grudzień 2016 Napisano 30 Grudzień 2016 CZERWONI GARBARZE (ruficerdones) mieli za godło stojącą na płaskiej podstawie stągiew z obręczami z półkolistem ujęciem u góry. Godło to trzymają — jako herbowniki — 2 tygrysy,tu akurat jedenhttp://bcpw.bg.pw.edu.pl/Content/6519/prs21_nr02.pdf
karpik Napisano 30 Grudzień 2016 Napisano 30 Grudzień 2016 Garbarza bez skrobaczek jeszcze nie widziałem i na Twojej rycinie też są. Ja stawiałbym na najprostsze rozwiązanie i będzie to maselnica. Druga opcja- farbiarz.
macpta Napisano 2 Styczeń 2017 Napisano 2 Styczeń 2017 Od niepamiętnych czasów moździerz, bo to on jest na pieczęci, był jednym z symboli/znaków aptekarzy. O tym, że jest to moździerz, a nie stągiew czy maselnica (!), świadczy jego dzwonowaty kształt i charakterystyczne uchwyty po bokach, a także tłuczek, który trzyma w łapach lew, użyty tutaj jako element uszlachetniający godło. Wokół napis: JOHAN[n] NICOL[aus] ARNOLD, identyfikujący właściciela.Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.