Skocz do zawartości
  • 0

Herb trzy kozły

pyclik_k

Pytanie

Napisano

Witam. Od dłuższego czasu staram się zidentyfikować herb z załączenia bez rezultatów. Przeglądałem herbarze polskie, śląskie trochę niemieckich, francuskich, rosyjskich i innych. Niestety nie wiem z jakiego kraju może ów herb pochodzić. Może ktoś da radę go zidentyfikować za co będę bardzo wdzięczny.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Więc odpowiedź, skąd pochodzą te Twoje ryciny?
Jeśli chodzi o Walmode/ wallmoden to zdaje się tylko kwestia nazewnictwa. Chodzi zatem o rodzinę herbu Walmode z Wallmoden:)? Ale jeśli chodzi o kierunki" na herbach to nie było to obojętne i w tym wypadku albo w którymś momencie herb się zmienił albo błąd jest w wappenbuchu ale wtedy skąd wzięta ta Twoja błędna.

17 Namen aus dem Kreis Gaslar und dem Harz
Groß- oder Klein-Döhren (van Domde 1368), Dömten (van Domthen 1401), Dorstadt
(van Dorstat 1359), Groß- oder Klein-Flöthe (van Vlötede 1359, Vlotede 1508),
Gielde (van Gilde 1359), Goslar (van Goslare 1330), Haverlah (Haverla 1348), Heiningen
(van Heninghe 1375), Immenr?de (Ymmenrot 1358), Lewe-Liebenburg (de Levede
1338), Ohrum (von Horem 1379, van Orum 1432), Ostharingen (Haringhman 1482),
Retmar wüst bei Klein-Flöthe (van Retmer 1387), Schladen (Sladern 1514) und Altoder
Neu-Wallmoden (van Walmode 1526); Harzgebirge (van dem Harte 1356) und
Rammelsberg bei Goslar (Rammesberch 1355).
Napisano

Dziękuję za poświęcony czas. Ryciny są mojej produkcji, a pochodzą z przedmiotu, którego zdjęcia na chwilę obecną nie mam jak pokazać. Prawdopodobnie ozdoba, herby obok siebie, więc jakoś muszą być powiązane. Strasznie nurtująca mnie zagadka :)

Odnośnie herbu d'Aqruien. Oczywiście widziałem herb z dwoma jeleniami wspiętymi na lilii. Jednakże w Herbarzu Uruskiego Seweryna odnalazłem odpowiadający opis mojemu herbowi (w załączeniu). Dodatkowo znalazłem opis w jednym z muzeów, że w herbie rodu d’Arquienów w polu sercowym są trzy pędzące jeleniowate, zwrócone w prawo bądź w lewo. W załączeniu wyszukany prze ze mnie wczesny herb d'Arquienów, zawleczony do Polski przez Anne Ludwika d'Arquien i zatwierdzony w 1685r. Być może zabrnąłem w ślepy zaułek, sam nie wiem...

Napisano

Witam. Od dłuższego czasu staram się zidentyfikować herb z załączenia bez rezultatów. Przeglądałem herbarze polskie, śląskie trochę niemieckich, francuskich, rosyjskich i innych. Niestety nie wiem z jakiego kraju może ów herb pochodzić. Może ktoś da radę go zidentyfikować za co będę bardzo wdzięczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie