Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 240
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Dzień dobry wszystkim,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w weryfikacji szlaku bojowego mojego pradziadka, Stanisława Józefa Zawistowskiego, oraz potwierdzenie identyfikacji jego munduru.

Pradziadek urodził się 6 maja 1903 roku w Plenikowie, około 70 km od Lwowa. Posiadam jego zdjęcie z lat młodości. Na jednej z grup na Facebooku zasugerowano mi, że fotografia przedstawia szeregowca kawalerzystę, a układ barw proporczyków i otoka wskazuje na 4 Pułk Ułanów Zaniemeńskich. Co więcej, rozpoznano naszywkę na lewym rękawie jako oznaczenie szwadronu CKM.

Rodzinna legenda głosi, że jako niepełnoletni ochotnik dołączył do wojska w trakcie wojny polsko-bolszewickiej. Fakt udziału w tych walkach potwierdza przyznany mu Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918–1921.

W okresie międzywojennym pradziadek został podoficerem zawodowym. Służył w Chełmnie na Pomorzu, najpierw w 8 Pułku Strzelców Konnych (1926 r.), a następnie w 66 Kaszubskim Pułku Piechoty. We wrześniu 1939 roku walczył w Armii "Pomorze" jako dowódca plutonu zwiadowców konnych. Został ranny w Puszczy Kampinoskiej i trafił do niewoli niemieckiej (Prusy Wschodnie), gdzie przebywał do 1945 roku. Po wojnie osiadł na ziemiach zachodnich, a potem wrócił do Chełmna.

1. Czy da się potwierdzić, że mundur ze zdjęcia (opisany powyżej) faktycznie odpowiada wzorom 4 Pułku Ułanów (szwadron CKM)?

2. Biorąc pod uwagę miejsce urodzenia (Plenikowo k. Lwowa) i rok urodzenia (1903), czy jest prawdopodobne, że pradziadek trafił do 4 Pułku jako ochotnik, gdy jednostka ta operowała w rejonie Lwowa na początku 1919 roku? Czy nastolatków z tych okolic wcielano wtedy bezpośrednio do tej formacji?

3. Gdzie najlepiej szukać list ewidencyjnych szeregowców/ułanów z tego okresu, aby potwierdzić jego przydział przed 1923 rokiem?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc w rozwikłaniu tej rodzinnej historii.

590831531_10239461521906621_7115252530388220308_n.jpg

Napisano

Zdjęcie pochodzi ze służby w 8 PSK, w latach dwudziestych, przed zamianą otoków strzelców konnych z oliwkowych na ( w przypadku 8 PSK na białe) barwne. Widać, że odbywał służbę czynną na zdjęciu jako strzelec konny.

Jako młodociany ochotnik mógł walczył w rej. Lwowa, jak wielu innych niepełnoletnich Orląt. Ale nie w takim mundurze i nie  P4Ul.

Na faceboku ktoś poszedł na łatwiznę, z tym P4 Uł. Zaniemeńskich. Układ barw na kołnierzu były podobnę w obu omawianych pułkach kawalerii..

Kolejność moim zdaniem  była następująca:

Udział jako ochotnik w walkach w okresie 1918- 20

Powołany do służby czynnej w 8 PSK w Chełmnie

Dalszy ciąg słuzby już jako podoficer nadterminowy, potem zawodowy w 8 PSK.

Prawdopodobne przeniesienie do plutonu konnych zwiadowców w 66 PP , stacjonującym również w Chełmnie.

Napisano

Dziękuję Panu za ciekawą analizę.

Mam tylko pytanie dopytujące, po czym Pan wnioskuje, że to służba czynna i że pradziadek jest na zdjęciu strzelcem? Czy chodzi o detal na lewym ramieniu?

Co do Facebooka wspomniany użytkownik w międzyczasie sam się zreflektował i przyznał, że pospieszył się z tym 4 Pułkiem Ułanów, więc Pana wersja z 8 PSK wydaje się tym bardziej trafna. Zresztą chronologia, którą Pan przedstawił (najpierw 8 PSK, potem 66 PP), idealnie pokrywa się z moimi dokumentami, mam potwierdzenie, że w 1926 r. kończył szkołę podoficerską właśnie w Chełmnie.

Wrzucam jednak jeszcze jedno zdjęcie z lat 1938/1939. Ta sama osoba z FB wypatrzyła na nim, poza odznaką 66 pp, również odznakę 21 Pułku Ułanów Nadwiślańskich. Jak to może się mieć do tej ścieżki kariery, którą Pan rozpisał?

Chętnie bym kontynuował ten wątek, jeśli Pana to ciekawi, ale nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na forum na taką dyskusję.

Zastanawiają mnie bowiem dalsze poszukiwania wojskowe. W internetowych „szufladkach” ani w wyszukiwarce CAW nie znalazłem absolutnie nic na temat Stanisława. Czy w takim razie pozostaje mi iść „na ślepo” do czytelni i zamawiać dokumenty dotyczące poszczególnych pułków, licząc na łut szczęścia?

591471762_10239462897981022_2846913021068217356_n.jpg