altean Napisano 3 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2004 Witam wszystkich !Wpadła mi w ręce Kolba od Mausera wykonana z drzewa.Kolba jest bardzo sucha w kilku miejscach widać 3-5 cio milimetrowe pęknięcia.Czy kolbę zostawić taką jaka jest, czy zakonserwować ?Jeżeli zakonserwować to czym i jak to zrobić ?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
altean Napisano 3 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2004 W temacie chochlik zjadł mi literkę, chodzi mi oczywiście o konserwację - przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Kwiecień 2004 Share Napisano 3 Kwiecień 2004 Nasącz olejem lnianym.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
altean Napisano 7 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2004 Zakonserwowałem kolbę specyfikiem ,który odsprzedał mi makij - wygląda super.Dzięki za rade.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 A co to za specyfik jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 18 Kwiecień 2004 Share Napisano 18 Kwiecień 2004 Jest to wysoko penetrujący olej odżywiający włókna w drzewie . Wyprodukowany dla potrzeb wojska. Zastosowanie między innymi do konserwacji kolb karabinów. Produkcja niemiecka, pojemnik 25 l.Odlewam jak mi mięknie serce , bo nie mogę czytać jak inni mordują kolby tym czym nie powinni.Pozdrawiam. makij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 5 Maj 2004 Share Napisano 5 Maj 2004 to olej lniany to mordowanie kolby ? a przeciez tak je mordowano w WP przed wojną ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 5 Maj 2004 Share Napisano 5 Maj 2004 Od wojny trochę technika poszła do przodu. Olej lniany jest dobry ale nie pokost lniany jak też radzą.Jest delikatna różnica w impregnowaniu surowej kolby a wcześniej impregnowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 10 Październik 2004 Share Napisano 10 Październik 2004 makij, masz nadal ten specyfik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 10 Październik 2004 Share Napisano 10 Październik 2004 Witam, a jak postapic z kopia kolby, czym ja zabezpieczyc, pomalowac, jest to kolba z drzewa z czereśni.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 10 Październik 2004 Share Napisano 10 Październik 2004 Mam ale już się poważnie kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Październik 2004 Share Napisano 13 Październik 2004 ok niewazne, juz nasaczam olejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 14 Październik 2004 Share Napisano 14 Październik 2004 Witaj Frozzer A co takiego nasączasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 kolbe od mausa z bagna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.