lajceps Napisano 21 Październik 2016 Autor Napisano 21 Październik 2016 Proszę o odpowiewdź ... Dziękuje
lajceps Napisano 18 Listopad 2016 Autor Napisano 18 Listopad 2016 przepraszam, ze nic nie odpisywałem ale czasu ostatnio nie ma na forum...dzieki pieknie za szczegoły...byłem szukac reszty ale poki co bez skutku :D
lajceps Napisano 18 Listopad 2016 Autor Napisano 18 Listopad 2016 a jesli chodzi o otwor to nie jest zasłoniety...moze kiedys blaszka byla...
Erih Napisano 22 Październik 2016 Napisano 22 Październik 2016 Wygląda na czołówkę aparatu składanego w typie Plaubel Makina.
lajceps Napisano 22 Październik 2016 Autor Napisano 22 Październik 2016 ooo....tak mi wyglada na przod aparatu czy kamery... Dzieki za pierwszy trop :D
lajceps Napisano 22 Listopad 2016 Autor Napisano 22 Listopad 2016 to szkiełko (soczewke) z pierwszej fotki
Erih Napisano 22 Listopad 2016 Napisano 22 Listopad 2016 Biorąc pod uwagę że nie widać żadnych elementów migawki centralnej, pozostaje coś ze starych konstrukcji z migawką szczelinową, np Mentor.
Erih Napisano 22 Październik 2016 Napisano 22 Październik 2016 Raczej aparatu. Na pierwszej fotce masz po prawej wajchę, służącą za podparcie czołówki jeżeli chciałbyś postawić aparat na przykład na stole.Na drugim, wyraźnie widać wycięcie, w którym poruszała się główka szyny służącej do rozkładania aparatu do pozycji roboczej - złożony miał postać płaskiego pudełka. Temu też służyła sprężyna widoczna na trzecim zdjęciu.Niestety jest ono słabej jakości, ale widoczne na nim elementy budzą zastanowienie.Masz tam metalową płytkę z nitami. Po środku otwór, który wygląda na zasłonięty - czy w rzeczywistości to zabrudzona soczewka obiektywu czy też jakaś blaszka ?Bardzo lubię stare aparaty , więc chętnie podrążę temat.PS patrząc na wielkość czołówki, aparat był na najbardziej powszechny w międzywojniu format negatywu 6x9cm
Pytanie
lajceps
Proszę o odpowiewdź ... Dziękuje
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.