Skocz do zawartości

Denar Chrobrego (Gnezdun Civitas)

kamo22929

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,
Temat już zapewne kilkukrotnie poruszany na forum, ale w ostatnim czasie znalazłem taki oto egzemplarz. Bardzo proszę o porównanie go z oryginałem, by osoby które znają się na rzeczy mogłyby powiedzieć jakie są różnice itp. Również bardzo proszę o pomoc w identyfikacji z jakiego materiału została moneta. W jaki sposób mogę sprawdzić co to za materiał bez konieczności wychodzenia z domu.
Dziękuję za wszelkie info, pozdrawiam.
Kamil

• 4 weeks later...

Denar Bolesława Chrobrego Gnezdun Civitas". Moneta unikatowa, znana tylko w jednym egzemplarzu. Obecnie mnóstwo tych monet jest bite jako pamiątki dla turystów(np. Twoja).
Czym się różni Twoja od oryginału? Wszystkim.
Materiał wygląda na jakiś stop miedzi.
Oryginał wzięty z tego forum, sam porównaj.

To, że moneta jet ekstremalnie żaka, nie wyklucza jej znalezienia, jednak jest to bardzo mało prawdopodobne. Przypomnij sobie, w jakich okolicznościach go znalazłeś. Potem zacznij porównywać ze znanym oryginałem. Jeżeli nie jesteś specjalistą, to powierz to komuś zaufanemu.
Chodząc z kumplem często rozmawiamy o monetach i doszliśmy do wniosku, że cień szansy na to, że moneta jest oryginalna daje jej własnoręczne wykopanie. Zostają jeszcze falsy z epoki, ale to już zupełnie inna historia...

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie