mateuszhnr Napisano 25 Wrzesień 2016 Autor Napisano 25 Wrzesień 2016 witam. wyskoczyła mi taka blacha no mam trochę problem z identyfikacją. tzn wiem że korpus pogranicznoj straży ale chciałbym wiedziec cos więcej. np co oznacza ten pierwszy skrót Wierżb." no i skąd sołdat dokładnie był. proszę o pomoc.
Edmundo Napisano 26 Wrzesień 2016 Napisano 26 Wrzesień 2016 Wierżb." to skrót od Wierzbołowska Brygada Straży Pogranicznej.
mateuszhnr Napisano 26 Wrzesień 2016 Autor Napisano 26 Wrzesień 2016 ok wszystko juz wiem. dzieki Edmundo. chyba że ktos jest w stanie stwierdzic z jakich mniej wiecej lat moze pochodzic?
Edmundo Napisano 27 Wrzesień 2016 Napisano 27 Wrzesień 2016 Licznyj znak pochodzi zasadniczo z lat 1893-1909. Na znaku znajduje się napis Wierzbołowska Brygada 2 Okręg Samodzielnego Korpusu Straży Pogranicznej".W 1893 r. dokonano reorganizacji systemu ochrony granic Rosji wydzielając oddziały pograniczne z Ministerstwa Finansów, powołując równocześnie Samodzielny Korpus Straży Pogranicznej. W 1909 r. brygady otrzymały numery kolejne w tym numer 7 Wierzbołowska Brygada Straży Pogranicznej wchodząca w skład 2 Wileńskiego Okręgu SP. Jako ciekawostkę dodam iż w latach 1851-1889 dowództwo Wierzbołowskiej Brygady Straży Pogranicznej mieściło się w Łomży a od 1889 r. w Kibartach koło Wierzbołowa w ówczesnej guberni suwalskiej.
Pytanie
mateuszhnr
witam. wyskoczyła mi taka blacha no mam trochę problem z identyfikacją. tzn wiem że korpus pogranicznoj straży ale chciałbym wiedziec cos więcej. np co oznacza ten pierwszy skrót Wierżb." no i skąd sołdat dokładnie był. proszę o pomoc.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.