zagadank Napisano 24 Wrzesień 2016 Autor Napisano 24 Wrzesień 2016 Witam wszystkich! Mam problem z tym guzikiem, i muszę zasięgnąć opinii specjalistów. Opis: guzik z cyfrą 14, pogrubiony krój z zawijasami, dolna część jedynki rozdwojona. Po lewej stronie jedynki i po prawej czwórki - zawijasy. Guzik odlewany, produkowany w Warszawie przez Jana Bitschana (1828-1878).Pierwsze skojarzenie to carski (w promieniu kilometra potyczka i kilka utarczek w Powstaniu Styczniowym), ale chyba to strzał kulą w płot. Jakoś nie mogłem dopasować kroju 14" przeglądając posiadaną literaturę. Niby podobne, ale nie do końca. Identycznego nie trafiłem nigdzie. Po kilku dniach w oliwce, pod miękkim pędzelkiem wyszły sygnatury:I. BITSCHAN ULICA DLUGAW Warsz No 574Po ponownych poszukiwaniach w necie trafiłem np http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=691850#1296661i tutaj bardziej krój pasuje, ale pewności nie mam. Nie mam koncepcji, lepiej niech się spece w temacie guzików wypowiedzą, ja za cienki w uszach jestem.
zagadank Napisano 24 Wrzesień 2016 Autor Napisano 24 Wrzesień 2016 Tył z sygnaturami i śladem po uchu
zagadank Napisano 24 Wrzesień 2016 Autor Napisano 24 Wrzesień 2016 Lekko pod kątem - w rzeczywistości te resztki złoceń widać w kilkunastu miejscach - na fotce tylko trzy.Z góry dzięki za pomoc.PozdrawiamZaggi
Sobow99 Napisano 24 Wrzesień 2016 Napisano 24 Wrzesień 2016 Rosyjski, oficerski guzik wz. 1829 z nr pułku lub batalionu, używany do 1857, kiedy to wprowadzono nowy wzór guzika. Baaaardzo rzadkie sygnatury. Krój nie ma najmniejszego znaczenia. Oficjalnie liczby na guzikach zniesiono w 1862, jednak tego typu guziki są znajdowana na terenach bitew i obozowisk z lat 1863-64.
zagadank Napisano 24 Wrzesień 2016 Autor Napisano 24 Wrzesień 2016 Dzięki Sobow99 - a jednak carski!? Dlatego wolę pytać tych co zęby zjedli na guzikach.Zapomniałem kontekstu miejsca: Ziemia Wieluńska.
Sobow99 Napisano 24 Wrzesień 2016 Napisano 24 Wrzesień 2016 Używany w Armii Imperium Rosyjskiego, wyprodukowany w Polsce, wtedy Królestwie Polskim.Guziki barwy żółtej z nr 14 były noszone w następujących jednostkach:1829-1833 Sofijski pp1833-56 Mohylewski pp1833-56 Połocki pp1856-1862 Ołoniecki pp
Edmundo Napisano 27 Wrzesień 2016 Napisano 27 Wrzesień 2016 Sobow99 pułki Armii Rosyjskiej otrzymały numery kolejne w 1864 r. do tegoż czasu posługiwały się jedynie nazwami własnymi. Stąd moje pytanie czy jest to na pewno guzik obowiązujący w latach 1829-1857 ?
SZZ Napisano 28 Wrzesień 2016 Napisano 28 Wrzesień 2016 W armii rosyjskiej używano oznaczeń numerycznych dla pułków już w 1829 r.Być może wpływ na to miały standardy obowiązujące w armii Królestwa Polskiego, bowiem uniformy i symbole obu armii były w dużym stopniu zunifikowane. Mundury obu armii były tak podobne,że w działaniach wojennych zimą 1831 r. Rosjanie przypinali do kiwerów gałązki świerkowe żeby ułatwić identyfikację swój-obcy. Np. w obu armiach używano podobnych emblematów na patrontaszach - w pułkach piechoty liniowej granatów z 3 płomieniami w kompaniach grenadierskich i woltyżerskich oraz granatów z pojedynczym płomieniem w kompaniach fizylierskich. W pułkach strzelców pieszych i jegierskich w armii rosyjskiej noszono cyfrę oznaczającą numer pułku. Guziki z numerami pułków i cyfry z ładownic są częstym znaleziskiem na polach bitew Powstania Listopadowe i w miejscach obozowisk.W 1833 r. przeprowadzono w armii rosyjskiej reformę, w związku z czym zmieniły się numeracja części pułków.Faktem jest, że we wspomnieniach z walk w 1831 r. autorzy operują nazwami własnymi oddziałów, a nie numerami pułków.A skąd kol. Edmundo masz informację, że guzików z numerami używano tylko do 1857 r.?
Edmundo Napisano 29 Wrzesień 2016 Napisano 29 Wrzesień 2016 Kolego SZZ nie napisałem dosłownie o tym że guzki z numerami używane były do 1857 r. W swoim zapytaniu powtórzyłem jedynie to co napisał Kolega Sobow99 (post z 2016-09-24 20:25:11) cyt. Rosyjski, oficerski guzik wz. 1829 z nr pułku lub batalionu, używany do 1857, kiedy to wprowadzono nowy wzór guzika".Swoją drogą to organizacja, struktury i ogólnie rzecz biorąc dzieje Armii Rosyjskiej a szczególnie jej oddziałów dyslokowanych na terenie Królestw Polskiego są jednym moich koników", niestety ale z pominięciem kwestii odnoszących się do szczegółów umundurowania w tym rzeczonych guzików. Dziękuję za dogłębne wyjaśnienia i pozdrawiam.
SZZ Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Według mojej wiedzy rosyjskie guziki z numerami pułków trafiają się na pobojowiskach i obozach z okresu Powstania Styczniowego razem z guzikami gładkimi. Możliwe, że zmiana związana jest z wojną krymską i kosztami ponoszonymi przez Rosję. W każdym razie wydaje mi się, że w trakcie wojny krymskiej pojawiają się guziki gładkie, które stopniowo zastępują guziki z numerem pułku. Te z kolei w latach 60 XIX w. zastępowane są guzikami z orłem wz. 1857. Produkcja i dystrybucja guzików gładkich lub z symbolem orła jest mniej kosztowna i skomplikowana pod względem logistycznym niż guzików z numerami poszczególnych jednostek.
zagadank Napisano 30 Wrzesień 2016 Autor Napisano 30 Wrzesień 2016 Panowie dzięki wielkie za pomoc w ID i konkretne wpisy!Miło posłuchać rzeczowych konkretów i kulturalnej dyskusji.Jeszcze raz dzięki!!!
Sobow99 Napisano 2 Październik 2016 Napisano 2 Październik 2016 Ogólnie nry wycofał dekret z 1862. Noszone były także na emblematach na kiwery. Z tego co wiem dopiero w 1907 armijna piechota otrzymała prawo do noszenia guzików z orłami, wcześniej zarezerwowane były dla gwardii. Przed tym były to guziki gładkie.
G1ml1 Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 Jako uzupełnienie tematu, ustawa z 1929 roku.http://www.nlr.ru/e-res/law_r/show_page.php?page=953&root=2/4/http://www.nlr.ru/e-res/law_r/show_page.php?page=954&root=2/4/http://www.nlr.ru/e-res/law_r/show_page.php?page=955&root=2/4/z 1862 rokuhttp://www.nlr.ru/e-res/law_r/show_page.php?page=543&root=2/37/1/i z 1904http://www.nlr.ru/e-res/law_r/show_page.php?page=940&root=3/24/1/http://www.nlr.ru/e-res/law_r/show_page.php?page=941&root=3/24/1/Pozdrawiam.
Edmundo Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Panowie nie wiem czy jest sens zakładać nowy temat wiec podepnę się pod obecny jako że zabierałem w nim głos. Ale do rzeczy. Tak jak wcześniej wspomniałem pomimo moich zainteresowań dotyczących Armii Rosyjskiej (oczywiście z epoki cesarstwa) nie za bardzo interesowały mnie kwestie mundurowe (wprost przeciwnie do umundurowania WP). Reasumując powyższe proszę o identyfikację guzika z zamieszczonych fotografii. Dodam iż guzik został znaleziony przypadkiem w latach dziewięćdziesiątych XX w. na terenie ogródków działkowych w pobliżu zlikwidowanego w latach siedemdziesiątych fortu ziemnego powstałego w 1889 r. (zainteresowani tematem fortyfikacji rosyjskich na terenie Królestwa Polskiego zapewne będą wiedzieli jaki to fort).
Edmundo Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Dodam iż wzór orła z powyższych guzików obowiązywał dużo wcześniej niż powstały w 1889 r. fort w pobliżu a może właściwsze będzie iż na jego terenie znaleziony został tenże guzik.
G1ml1 Napisano 7 Październik 2016 Napisano 7 Październik 2016 Gwardyjskihttp://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=1&n=egl_w&fn=egl_w_29
Edmundo Napisano 7 Październik 2016 Napisano 7 Październik 2016 G1ml1 dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Zastanawia mnie tylko miejsce odnalezienia tegoż guzika, tak jak wcześniej pisałem został znaleziony przypadkiem (podczas podorywki" ziemi na ogródkach działkowych) w miejscu ziemnego fortu powstałego w 1889 r. Chociaż ogólnie rzecz biorąc to marcu 1831 r. w okolicach kwaterowało dowództwo i oddziały rosyjskiego Korpusu Gwardii a w maju tegoż roku Pułk Konnej Gwardii z Dywizji Kawalerii Gwardii. Być możliwe że miejsce znalezienia w.w. guzika jest całkowitym przypadkiem a wszystko wskazuje na to że nie związanym z istniejącym w tymże miejscu późniejszym fortem (redutą ziemną).
Edmundo Napisano 7 Październik 2016 Napisano 7 Październik 2016 Zapomniałem jeszcze o Pułku Lejb Grenadierów z 2 Dywizji Piechoty Gwardii bawiącym w okolicach w maju 1831 r.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.