armando86 Napisano 16 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2016 Witam. Jak w temacie pytanie do znawców i osób znający się na monetach. Czy uważacie że druga moneta jest destruktem miałem na początku problem z ID a to wszystko przez to że herb na drugiej monecie jest źle wybity co widać na drugim zdjęciu. Destrukt według Was czy nie? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 16 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 16 Wrzesień 2016 Share Napisano 16 Wrzesień 2016 wygląda na 2 razy uderzoną stemplem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 16 Wrzesień 2016 Share Napisano 16 Wrzesień 2016 Dwa razy uderzony, ja mam grosza 3 razy uderzonego, wygląda komicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 16 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2016 Dzięki panowie:) Ale pytam konkretnie czy ta moneta to destrukt i czy jest rzadką monetą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 16 Wrzesień 2016 Share Napisano 16 Wrzesień 2016 każdy destrukt jest rozpatrywany indywidualnie ponieważ znaleźć dwa takie same jest ciężko. Jeżeli oczekujesz głębszych analiz i poparcia katalogowego - raczej graniczy to z cudem, a cuda się nie zdarzają. Poza tym szelągi Augusta III Sasa były wybijane z taką samą (lub prawie taką samą) pieczołowitością", jak boratynki. Analogii chyba bym nie szukał wśród innych tego typu monet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik12 Napisano 16 Wrzesień 2016 Share Napisano 16 Wrzesień 2016 August III Sas zwany Grubym, Gnuśnym - był najgrubszym królem w historii Polski. Im był starszy, tym grubszy. Jak widać na drugiej monetce - jest starszy i grubszy od swego wizerunku na lewej monetce. Pod koniec jego życia już nie aktualizowano jego wyglądu ponieważ był karykaturą człowieka.Szelągi Augusta III Sasa zazwyczaj są dobrze wybite z dobrej miedzi - jednak zdarzają się też zatarte, wytarte i źle wybite. Nie jestem ekspertem ale może jest to po prostu nierówno wybita, wytarta moneta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 16 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2016 zwróć uwagę na herb jest całkowicie poprzestawiany pół orła itd tak jakby dwa herby w różnych kombinacjach się na siebie nałożyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.