Jump to content

Terlica kulbaki niemieckiej

Kriczer

Recommended Posts

Posted
Tematów na temat konserwacji drewna jest co prawda sporo, tylko interesuje mnie jak uelastycznić" terlicę w kulbace. Drewno zeschnięte na wiór, z tendencją do pękania ale bez korników i generalnie w stanie db +. Myślałem o pokoście tyle, że śmierdzi a kulbaka ma jeszcze trochę posłużyć. Ma ktoś pomysł jak doprowadzić ją do stanu, w którym drewno nie pęknie przy amortyzacji przedniego łęku ?
Posted
I druga sprawa to pęknięcia ławek, generalnie w niczym to nie przeszkadza ale chciałbym czymś je zalać". Co myślicie o wikolu + bardzo drobne trociny i taką papką zalepić ? Czy może jakiś inny klej do drewna który ładnie wypełni szczeliny ?
Posted
może spróbuj z glikolem polietylenowym.

glikol polietylenowy zapobiega wypaczaniu drewna i powoduje, że drewno nie jest suche jak wiór lecz nabiera wilgotności", może stanie się też elastyczne. Jest nieco tłusty w dotyku więc nie wiem czy cię to satysfakcjonuje

ponoć konserwuje się tym skórę i nabiera ona elastyczności

jak nie wyjdzie to zawsze możesz proces odwrócić i wyprzeć jakoś glikol z drewna (podejrzewam ze mocząc w jakimś rozpuszczalniku, np acetonie)
Posted
Ostatnio rozmawiałem z kumplem stolarzem i też poleca klej polietylenowy tyle, że jakiś piankowy. Co do skóry to zmiękczam ją olejem do siodła, efekt nawet nawet.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information