Robin1 Napisano 5 Wrzesień 2016 Autor Napisano 5 Wrzesień 2016 Proszę o informację dotyczące samolotu amerykańskiego ze zdjęcia.Fotografia wykonana podczas II wojny światowej lub tuż po jej zakończeniu.Interesuje mnie typ samolotu i czy brały one udział w walkach w Europie.
Robin1 Napisano 5 Wrzesień 2016 Autor Napisano 5 Wrzesień 2016 Zdjęcie koła dodam nieco później, gdyż muszę zmienić format na jpg
Robin1 Napisano 5 Wrzesień 2016 Autor Napisano 5 Wrzesień 2016 Koło przytwierdzone do amatorsko zrobionej taczki.Opona lana bez dętki. Na jednym z boków słabo widoczny napis '' stomil''Przepraszam za jakość zdjęć, lecz tylko takimi dysponuję.
bobi10 Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 Samolot trochę przypomina Mustanga P 51 .Ale przy tym zdjęciu trudno mieć pewność .
bobi10 Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 Jeżeli to rzeczywiście Mustang , to tak , latały w Europie .
hipis66 Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 Witam, z pewnością nie jest to P-51 Mustang gdyż samoloty te posiadały zupełnie inny kształt końcówek skrzydeł.Bardziej przypomina mi to amerykański samolot myśliwski Bell P-39 Airacobra, silnik rzedowy typy Allison V-1710-35, ale zastanawia mnie ,przynajmniej w tym ujęciu kształt krawędzi spływu skrzydła, którego cieciwa jest prosta jak w przypadku samolotu AT6 Texan, ale tak jak napisałem, odnoszę takie wrazenie patrząc na zdjecie.Myśliwce tego typu były uzywane w lotnictwie radzieckim w dość dużych ilościach i działały operacyjnie na terenie Polski. Sam mam kilka części z tej maszyny :)
whitedragon Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 A nie przypadkiem któraś z P-39/P-63 ??PZDR
bobi10 Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 Chyba jednak żaden z powyższych . Ten ze zdjęcia ma stateczniki poziome ustawione bardziej skośnie do tyłu . A tylna krawędź skrzydeł jest prawie w linii prostej .
Grzesio Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 Samolot wygląda dziwnie...Ale przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę, że typ oznaczeń państwowych, które posiada, stosowany był do maja 1942 roku.
hipis66 Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 A ja jednak mysle iż jest to P-39 ,mysle nawet iż jest to maszyna testowa,prototyp na jednym z lotow próbnych. Jak obrucic zdjecie doskonale widać napis. Chyba ze się mylę :) Załaczam jeszcze zdjecie modelu tego samolotu gdzie doskonale widać jak w pewnych warunkach fotografowanie można pomylić się co do oceny pewnych kształtów, chodzi mi o to nieszczęsne skrzydło i jego krawedz spływu, ktora na fotografii wydaje się być prosta
Grzesio Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 Masz rację co do skrzydeł - ale w takim razie co ze statecznikiem poziomym? Airacobra miała go absolutnie bez wzniosu, wobec czego perspektywa nie za bardzo mogłaby go aż tak zniekształcić nawet przy silnym wychyleniu sterów w górę. Przejście kadłub-skrzydło też wygląda jakoś nie tak w tylnej części.I ten samolot chyba ma kółko ogonowe?Ja tam się zastanawiam czy to nie jest zdjęcie modelu.
hipis66 Napisano 5 Wrzesień 2016 Napisano 5 Wrzesień 2016 Tak , w tylnej części wyraźnie widać kółko a wiec.... czy nie jest to... Bell XFL-1 Airabonita ? lub któraś z wersji przejściowych na P-39? W końcu faktycznie konstrukcja ta od samego początku miała klasyczny układ trójpodporowy,potem dopiero przekonstruowano podwozie do ostatecznego, znanego nam już wyglądu ? I ten numer na burcie??
Robin1 Napisano 5 Wrzesień 2016 Autor Napisano 5 Wrzesień 2016 Zdecydowanie nie jest to model lub prototyp samolotu.Fotografię dostałem ładnych parę lat nieżyjącego już Pana, który powiedział mi nawet jego nazwę, ale pamięć już nie ta -kojarzy mi się ta nazwa z jakimś zwierzakiem (po angielsku).Darczyńca wspominał także coś o lotnictwie związanej z US NAVY, dlatego spytałem, czy te samoloty walczyły w Europie, bo mogły latać np.w wojnie na Pacyfiku.Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.
Pytanie
Robin1
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.