Skocz do zawartości
  • 0

samolot i koło

Robin1

Pytanie

Napisano
Proszę o informację dotyczące samolotu amerykańskiego ze zdjęcia.Fotografia wykonana podczas II wojny światowej lub tuż po jej zakończeniu.Interesuje mnie typ samolotu i czy brały one udział w walkach w Europie.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koło przytwierdzone do amatorsko zrobionej taczki.Opona lana bez dętki. Na jednym z boków słabo widoczny napis '' stomil''
Przepraszam za jakość zdjęć, lecz tylko takimi dysponuję.

Napisano
Witam, z pewnością nie jest to P-51 Mustang gdyż samoloty te posiadały zupełnie inny kształt końcówek skrzydeł.Bardziej przypomina mi to amerykański samolot myśliwski Bell P-39 Airacobra, silnik rzedowy typy Allison V-1710-35, ale zastanawia mnie ,przynajmniej w tym ujęciu kształt krawędzi spływu skrzydła, którego cieciwa jest prosta jak w przypadku samolotu AT6 Texan, ale tak jak napisałem, odnoszę takie wrazenie patrząc na zdjecie.Myśliwce tego typu były uzywane w lotnictwie radzieckim w dość dużych ilościach i działały operacyjnie na terenie Polski. Sam mam kilka części z tej maszyny :)
Napisano
Chyba jednak żaden z powyższych . Ten ze zdjęcia ma stateczniki poziome ustawione bardziej skośnie do tyłu . A tylna krawędź skrzydeł jest prawie w linii prostej .
Napisano
Samolot wygląda dziwnie...
Ale przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę, że typ oznaczeń państwowych, które posiada, stosowany był do maja 1942 roku.
Napisano

A ja jednak mysle iż jest to P-39 ,mysle nawet iż jest to maszyna testowa,prototyp na jednym z lotow próbnych. Jak obrucic zdjecie doskonale widać napis. Chyba ze się mylę :) Załaczam jeszcze zdjecie modelu tego samolotu gdzie doskonale widać jak w pewnych warunkach fotografowanie można pomylić się co do oceny pewnych kształtów, chodzi mi o to nieszczęsne skrzydło i jego krawedz spływu, ktora na fotografii wydaje się być prosta

Napisano
Masz rację co do skrzydeł - ale w takim razie co ze statecznikiem poziomym? Airacobra miała go absolutnie bez wzniosu, wobec czego perspektywa nie za bardzo mogłaby go aż tak zniekształcić nawet przy silnym wychyleniu sterów w górę. Przejście kadłub-skrzydło też wygląda jakoś nie tak w tylnej części.
I ten samolot chyba ma kółko ogonowe?

Ja tam się zastanawiam czy to nie jest zdjęcie modelu.
Napisano

Tak , w tylnej części wyraźnie widać kółko a wiec.... czy nie jest to... Bell XFL-1 Airabonita ? lub któraś z wersji przejściowych na P-39? W końcu faktycznie konstrukcja ta od samego początku miała klasyczny układ trójpodporowy,potem dopiero przekonstruowano podwozie do ostatecznego, znanego nam już wyglądu ? I ten numer na burcie??

Napisano
Zdecydowanie nie jest to model lub prototyp samolotu.
Fotografię dostałem ładnych parę lat nieżyjącego już Pana, który powiedział mi nawet jego nazwę, ale pamięć już nie ta -kojarzy mi się ta nazwa z jakimś zwierzakiem (po angielsku).Darczyńca wspominał także coś o lotnictwie związanej z US NAVY, dlatego spytałem, czy te samoloty walczyły w Europie, bo mogły latać np.w wojnie na Pacyfiku.
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie