Skocz do zawartości
  • 0

Fragment radiostacji

Pyndzel

Pytanie

Napisano

Wyorał dziadek w polu kawałek blachy z niemieckimi napisami ,może być to jakiś fragment radiostacji ,spotkał ktoś cos takiego ...

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może być fragment manipulatora nadajnika - napis: korekcja częstotliwości nadajnika" - czyli takie dostrajanie".
Ale co to konkretnie był za sprzęt, ciężko będzie dociec.
Wygląda trochę jak z katastrofy samolotowej.
Warto sprawdzić jakie urządzenia nadawcze znajdowały się podczas II Wojny w niemieckich samolotach.
Niektóre z nich były na prawdę bardzo zaawansowane technologicznie. Dwadzieścia kilka lat temu, gdy należałem sobie do klubu SK3PKK, wysępiłem oryginalny, niemontowany odbiornik do, bodajże Junkersa. Urządzenie miało przestrajanie zrealizowane na silniku dwufazowym. Modelu nie pamiętam. Na takie urządzenia w tamtych czasach patrzyło się przez pryzmat wykorzystania praktycznego. Ale odbiorniczek był wykonany finezyjnie.
Napisano

Wyorał dziadek w polu kawałek blachy z niemieckimi napisami ,może być to jakiś fragment radiostacji ,spotkał ktoś cos takiego ...

Napisano
Pooglądałem pod lupą te napisy dokładniej:
Lewy górny róg : Kontrollou... - KONTROLKA ???
Środek : Leistungsrohre RL2P3 - RURY ZASILAJĄCE
Środek : Frequenzkorektur Senden - WYSYŁANIE KOREKTY CZĘSTOTLIWOŚCI
Dół : Steuerrohre V2 R800 - STEROWANIE RURAMI

Od radiostacji to raczej nie będzie...
Napisano
Tłumaczenie chyba automatyczne bo nijak mi nie pasuje do rzeczywistości. Według mnie powinno być tak:
Leistungsrohre RL2P3 to lampa nadawcza pentoda o mocy 1 wata Frequenzkorektur Senden - to raczej korekta częstotliwości nadajnika
Steuerrohre V2 R800 lampa sterująca tzw. driver.
Dla mnie jak najbardziej wygląda to na chassis czyli podstawę konstrukcyjną nadajnika. Niestety po przejściach...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie