Pyndzel Napisano 21 Sierpień 2016 Autor Napisano 21 Sierpień 2016 Wyorał dziadek w polu kawałek blachy z niemieckimi napisami ,może być to jakiś fragment radiostacji ,spotkał ktoś cos takiego ...
IdeL Napisano 22 Sierpień 2016 Napisano 22 Sierpień 2016 Może być fragment manipulatora nadajnika - napis: korekcja częstotliwości nadajnika" - czyli takie dostrajanie".Ale co to konkretnie był za sprzęt, ciężko będzie dociec.Wygląda trochę jak z katastrofy samolotowej.Warto sprawdzić jakie urządzenia nadawcze znajdowały się podczas II Wojny w niemieckich samolotach.Niektóre z nich były na prawdę bardzo zaawansowane technologicznie. Dwadzieścia kilka lat temu, gdy należałem sobie do klubu SK3PKK, wysępiłem oryginalny, niemontowany odbiornik do, bodajże Junkersa. Urządzenie miało przestrajanie zrealizowane na silniku dwufazowym. Modelu nie pamiętam. Na takie urządzenia w tamtych czasach patrzyło się przez pryzmat wykorzystania praktycznego. Ale odbiorniczek był wykonany finezyjnie.
Pyndzel Napisano 21 Sierpień 2016 Autor Napisano 21 Sierpień 2016 Wyorał dziadek w polu kawałek blachy z niemieckimi napisami ,może być to jakiś fragment radiostacji ,spotkał ktoś cos takiego ...
Pyndzel Napisano 24 Sierpień 2016 Autor Napisano 24 Sierpień 2016 Pooglądałem pod lupą te napisy dokładniej:Lewy górny róg : Kontrollou... - KONTROLKA ???Środek : Leistungsrohre RL2P3 - RURY ZASILAJĄCEŚrodek : Frequenzkorektur Senden - WYSYŁANIE KOREKTY CZĘSTOTLIWOŚCIDół : Steuerrohre V2 R800 - STEROWANIE RURAMIOd radiostacji to raczej nie będzie...
sp7mfu Napisano 24 Sierpień 2016 Napisano 24 Sierpień 2016 Tłumaczenie chyba automatyczne bo nijak mi nie pasuje do rzeczywistości. Według mnie powinno być tak:Leistungsrohre RL2P3 to lampa nadawcza pentoda o mocy 1 wata Frequenzkorektur Senden - to raczej korekta częstotliwości nadajnikaSteuerrohre V2 R800 lampa sterująca tzw. driver.Dla mnie jak najbardziej wygląda to na chassis czyli podstawę konstrukcyjną nadajnika. Niestety po przejściach...
IdeL Napisano 26 Sierpień 2016 Napisano 26 Sierpień 2016 Sender" to jest nadajnik po niemiecku, a ohre" - lampa (elektronowa).Pozdroofki
Pytanie
Pyndzel
Wyorał dziadek w polu kawałek blachy z niemieckimi napisami ,może być to jakiś fragment radiostacji ,spotkał ktoś cos takiego ...
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.