Witam,nabyłem egzemplarz tego bagnetu i po kilkudniowym przeszukiwaniu internetu nie mogę go do końca zidentyfikować. Wiem, że to Chassepot 1866, a bicia A&A.S oznacza pruską manufakturę Schnitzler. Na jelcu posiada numer seryjny oraz bicia odbioru jak mi się wydaje (?) Na obsadzie do karabinu (głowicy) wybite L, zaczynam mieć wątpliwości czy to aby oryginalny egzemplarz czy podróba. Chciałbym by któryś z kolegów ekspertów ocenił: - jego autentyczność, - czy został wyprodukowany w Prusach czy może został przejęty po wojnie 1870-71 i remontowany -wskazać lata produkcji po numerze seryjnym (?) Po zaakceptowaniu postu przez moderatora mogę dodać inne pomocnicze zdjęcia. Będę wdzięczny za informację, liczę na fachowe podejście do sprawy, pozdrawiam
Pytanie
kacper1944
Witam,nabyłem egzemplarz tego bagnetu i po kilkudniowym przeszukiwaniu internetu nie mogę go do końca zidentyfikować. Wiem, że to Chassepot 1866, a bicia A&A.S oznacza pruską manufakturę Schnitzler. Na jelcu posiada numer seryjny oraz bicia odbioru jak mi się wydaje (?) Na obsadzie do karabinu (głowicy) wybite L, zaczynam mieć wątpliwości czy to aby oryginalny egzemplarz czy podróba.
Chciałbym by któryś z kolegów ekspertów ocenił:
- jego autentyczność,
- czy został wyprodukowany w Prusach czy może został przejęty po wojnie 1870-71 i remontowany
-wskazać lata produkcji po numerze seryjnym (?)
Po zaakceptowaniu postu przez moderatora mogę dodać inne pomocnicze zdjęcia.
Będę wdzięczny za informację, liczę na fachowe podejście do sprawy, pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.