Jaro5 Posted April 2, 2004 Author Posted April 2, 2004 Witam Poszukuję wszelkich informacji na temat 22 DP wchodzącej we wrześniu 1939 roku w skład Armi Kraków, a zwłaszcza jej szlaku bojowego na terenach obecnego województwa swiętokrzyskiego (Busko-Zdrój - Rytwiany). Za wszelką pomoc (literatura, linki) z góry dziekuję PozdrawiamZa zamieszanie w forum identyfikacja" przepraszam
duszan Posted April 2, 2004 Posted April 2, 2004 WitamPolecam książke Władysław Steblik - Armia Kraków" 1939 PozdrawiamDuszan
Leuthen Posted April 3, 2004 Posted April 3, 2004 Ja polecam książkę Kazimierza Satory Opowieści wrześniowych sztandarów" (Warszawa 1990) - znajdziesz tam krótkie informacje na temat szlaku bojowego poszczególnych pułków 22 DP, a wszczególności losów sztandarów tych jednostek. Cenne mogą też być informacje zawarte w książce Wojciecha B. Mosia Strzelcy Podhalańscy 1918-1939", Kraków 1989. Na stronach 137-145 znajduje się tam opis walk 22 DP we wrześniu 1939 r. PozdrawiamLeuthen
Zwierzak Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 Witam! W ksziążce Apoloniusza Zawilskiego Bitwy Polskiego Września" jeden rozdział poświęcony jest odwrotowi Armii Kraków" a w tym walkom pod Buskiem. Czy interesuje Cię szczególnie bitwa pod Owczarami? Czytałem gdzieś wspomnienia partyzanta z tamtych okolic. Najbardziej zmartwił mnie fragment o tym, jak okoliczni chłopi wyzbierali z pobojowiska wszystko co miało jakąś wartość bojową (broń, amunicję, wyposażenie). Zostało to potem wykorzystane do uzbrajania oddziałów partyzanckich. To chyba powód, że tam jeszcze nie pojechałem, choc to niedaleko :-) Nie pamiętam tytułu książki, ale sama bitwa jest tam dokładnie opisana. Jeśli trzeba, to poszukam.Pozdrawiam!Zwierzak
Jaro5 Posted April 6, 2004 Author Posted April 6, 2004 Zawilskiego czytałem, poszukuję czego bardziej szczegółowego. A bitwa była nie pod Owczarami a pod Broniną (choć faktycznie miejscowości praktycznie stykają sie")Pozdrawiam
brodaamor Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 W Archiwum Akt Nowych w Warszawie jest relacja d - cy 22 DP.
M-i Posted September 11, 2005 Posted September 11, 2005 Zob. Robert Osinski, 22 Pulk Artylerii Lekkiej, Pruszków 1993;O 22 dac jest w: Piotr Zarzycki, 10 Pulk Artylerii Ciezkiej, Pruszków 2005;O obu tych jednostkach jest jeszcze nieco w Ksiega pamiatkowa artylerii polskiej 1914-1939, opr. K.L. Galster, Londyn 1975
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.