Skocz do zawartości

22 DP z Armi Kraków

Jaro5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Poszukuję wszelkich informacji na temat 22 DP wchodzącej we wrześniu 1939 roku w skład Armi Kraków, a zwłaszcza jej szlaku bojowego na terenach obecnego województwa swiętokrzyskiego (Busko-Zdrój - Rytwiany).
Za wszelką pomoc (literatura, linki) z góry dziekuję
Pozdrawiam
Za zamieszanie w forum identyfikacja" przepraszam
Napisano
Ja polecam książkę Kazimierza Satory Opowieści wrześniowych sztandarów" (Warszawa 1990) - znajdziesz tam krótkie informacje na temat szlaku bojowego poszczególnych pułków 22 DP, a wszczególności losów sztandarów tych jednostek.
Cenne mogą też być informacje zawarte w książce Wojciecha B. Mosia Strzelcy Podhalańscy 1918-1939", Kraków 1989. Na stronach 137-145 znajduje się tam opis walk 22 DP we wrześniu 1939 r.

Pozdrawiam
Leuthen

Napisano
Witam!
W ksziążce Apoloniusza Zawilskiego Bitwy Polskiego Września" jeden rozdział poświęcony jest odwrotowi Armii Kraków" a w tym walkom pod Buskiem. Czy interesuje Cię szczególnie bitwa pod Owczarami? Czytałem gdzieś wspomnienia partyzanta z tamtych okolic. Najbardziej zmartwił mnie fragment o tym, jak okoliczni chłopi wyzbierali z pobojowiska wszystko co miało jakąś wartość bojową (broń, amunicję, wyposażenie). Zostało to potem wykorzystane do uzbrajania oddziałów partyzanckich. To chyba powód, że tam jeszcze nie pojechałem, choc to niedaleko :-)
Nie pamiętam tytułu książki, ale sama bitwa jest tam dokładnie opisana. Jeśli trzeba, to poszukam.
Pozdrawiam!

Zwierzak
Napisano
Zawilskiego czytałem, poszukuję czego bardziej szczegółowego. A bitwa była nie pod Owczarami a pod Broniną (choć faktycznie miejscowości praktycznie stykają sie")
Pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano
Zob. Robert Osinski, 22 Pulk Artylerii Lekkiej, Pruszków 1993;
O 22 dac jest w: Piotr Zarzycki, 10 Pulk Artylerii Ciezkiej, Pruszków 2005;

O obu tych jednostkach jest jeszcze nieco w Ksiega pamiatkowa artylerii polskiej 1914-1939, opr. K.L. Galster, Londyn 1975

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie