Piastek Napisano 3 Sierpień 2016 Autor Napisano 3 Sierpień 2016 Witam, da sie coś powiedzieć z tych zdjęć? Służył w carskiej armi, dziadek twierdzi że w Smoleńsku
jpd44 Napisano 5 Sierpień 2016 Napisano 5 Sierpień 2016 ...a przy okazji podczepię się z własnym pytaniem pod wątek. Czy ktoś się orientuje jakimi samochodami dysponował Forteczny Oddział Automobilowy w Twierdzy Nowogieorgijewsk/Modlin w 1914/1915 ? Chodzi mi o auta ciężarowe. Podpowiedzią jest to, że paliwem był gaz generatorowy. Pytam bo mój pradziadek ze strony macierzyńskiej był w tym oddziale kierowcą (mam dokument z 1915/przepustkę wystawioną przez porucznika Baranowa dowódcę tego pododziału). Z kolei nie wiem jakim konkretnie co do marki autkiem zasuwał, a interesuje mnie to.
Piastek Napisano 3 Sierpień 2016 Autor Napisano 3 Sierpień 2016 Witam, da sie coś powiedzieć z tych zdjęć? Służył w carskiej armi, dziadek twierdzi że w Smoleńsku
Piastek Napisano 3 Sierpień 2016 Autor Napisano 3 Sierpień 2016 jeszcze takie zdjęcie, niestety tyłu nie zobacze ponieważ jest przyklejone w starym albumie z góry dzięki za jakieś informacje
bjar_1 Napisano 3 Sierpień 2016 Napisano 3 Sierpień 2016 1 foto - 746 pułk piechoty. Na drugim nie dopatrzysz numerów (itp.) na naramiennikach?
Piastek Napisano 3 Sierpień 2016 Autor Napisano 3 Sierpień 2016 nie da rady :/ za jasne to zdjęcie zrobiliZmieniały się te przynależności do pułków?Czy całą wojne pradziadek mógł być właśnie tam? bo zdjęcie z 1917 a w 1913 zabarany do wojska, podczas wojny znalazł się w okolicach swojego zamieszkania, jadąc pociągiem linią Lublin - Rozwadów przy czym zbiegł do domu, potem znajdując swoje wojsko był straszony rozstrzelaniem ale na szczęście bez konsekwencji, z opowieści dziadka podobno właśnie pradziadek był telefonistą bo dobrze władał rosyjskim językiem
bjar_1 Napisano 3 Sierpień 2016 Napisano 3 Sierpień 2016 746 pp sformowano pewnie właśnie w 1917 roku (wysoka numeracja - trzeba by poszukać). Jeśli na froncie był od 1914 roku, to musiał być w innej jednostce.
G1ml1 Napisano 4 Sierpień 2016 Napisano 4 Sierpień 2016 Tuż przed pierwszą wojną na smoleńszczyźnie stacjonował 13 Korpus Armijny, W Smoleńsku stacjonowały trzy pułki Sofijski, Narwski i Koporski. Dziadek przypadkiem nie służył w Sarańsku?
Pytanie
Piastek
Witam, da sie coś powiedzieć z tych zdjęć? Służył w carskiej armi, dziadek twierdzi że w Smoleńsku
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.