misiek1905 Napisano 29 Czerwiec 2016 Autor Napisano 29 Czerwiec 2016 witam, Proszę o identyfikację rodzaju pałatki/celty jaką widać na zdjęciu. Na niemiecką mi nie wygląda. Foto było robione w drugiej połowie 1944 roku
Edmundo Napisano 30 Czerwiec 2016 Napisano 30 Czerwiec 2016 Odpowiedzi na powyższe pytanie udzieli na pewno Kolega misek1905 który zamieścił zdjęcie natomiast według mnie wygląda to na jakiś" oddział partyzancki.
misiek1905 Napisano 30 Czerwiec 2016 Autor Napisano 30 Czerwiec 2016 no to zagwozdka nawet dla mnie skąd oni to mieli. Otóż są to zdjęcia partyzantów I Pułku Strzelców Podhalańskich wykonane w lipcu/sierpniu 1944 w Gorcach.
Edmundo Napisano 30 Czerwiec 2016 Napisano 30 Czerwiec 2016 Skąd to mieli ? Odpowiedzi może być kilka. Ano z pozostałości po rozbrojonych w 1943 r. oddziałach Armii Włoskiej które to znalazły się na terenie Polski w drodze na lub z frontu wschodniego a być może zdobytych na armii niemieckiej która to po kapitulacji Włoch przejęła uzbrojenie i sprzęt włoski w tym umundurowani, między innymi mundury w kamuflażu Telo mimmetico używane przez niektóre jednostki niemieckie.
Rafałaaa Napisano 30 Czerwiec 2016 Napisano 30 Czerwiec 2016 To jest typowa niemiecka zeltbahn o geometrycznym wzorze. Proszę się dokładnie przyjrzeć. Dla niedowiarków mogę wyciąć fragmenty kamuflażu ze zdjęcia celty takie jakie są widziane na przedstawionych w wątku zdjęciach.
misiek1905 Napisano 29 Czerwiec 2016 Autor Napisano 29 Czerwiec 2016 witam, Proszę o identyfikację rodzaju pałatki/celty jaką widać na zdjęciu. Na niemiecką mi nie wygląda. Foto było robione w drugiej połowie 1944 roku
Luftlander Napisano 29 Czerwiec 2016 Napisano 29 Czerwiec 2016 Wygląda na włoski kamuflaż.http://www.dererstezug.com/italiancamo.htm
Pytanie
misiek1905
Proszę o identyfikację rodzaju pałatki/celty jaką widać na zdjęciu. Na niemiecką mi nie wygląda. Foto było robione w drugiej połowie 1944 roku
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.