Skocz do zawartości
  • 0

pałatka/celta

misiek1905

Pytanie

Napisano
witam,

Proszę o identyfikację rodzaju pałatki/celty jaką widać na zdjęciu. Na niemiecką mi nie wygląda. Foto było robione w drugiej połowie 1944 roku

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odpowiedzi na powyższe pytanie udzieli na pewno Kolega misek1905 który zamieścił zdjęcie natomiast według mnie wygląda to na jakiś" oddział partyzancki.
Napisano
no to zagwozdka nawet dla mnie skąd oni to mieli. Otóż są to zdjęcia partyzantów I Pułku Strzelców Podhalańskich wykonane w lipcu/sierpniu 1944 w Gorcach.
Napisano
Skąd to mieli ? Odpowiedzi może być kilka. Ano z pozostałości po rozbrojonych w 1943 r. oddziałach Armii Włoskiej które to znalazły się na terenie Polski w drodze na lub z frontu wschodniego a być może zdobytych na armii niemieckiej która to po kapitulacji Włoch przejęła uzbrojenie i sprzęt włoski w tym umundurowani, między innymi mundury w kamuflażu Telo mimmetico używane przez niektóre jednostki niemieckie.
Napisano
To jest typowa niemiecka zeltbahn o geometrycznym wzorze. Proszę się dokładnie przyjrzeć. Dla niedowiarków mogę wyciąć fragmenty kamuflażu ze zdjęcia celty takie jakie są widziane na przedstawionych w wątku zdjęciach.
Napisano
witam,

Proszę o identyfikację rodzaju pałatki/celty jaką widać na zdjęciu. Na niemiecką mi nie wygląda. Foto było robione w drugiej połowie 1944 roku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie