Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka na amunicję.

sirjacor

Pytanie

Napisano

Witam, posiadam skrzynkę wynalezioną u babci w piwnicy z węglem :) szukam informacji na jaką amunicję (granaty przeciwpancerne - ręczne? moździeż?) było to skrzynka? Czy ktoś może wrzucić zdjęcie i nazwę?
Napis na kartce: 20 szt. Grosse-Geweh-Panzergranaten
1944 wg 222 e , produkcja amunicji lipiec 1944
Do tego waga 12,5 kg.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A gdzie ty na tej stronie widzisz taką skrzyneczkę ?
http://www.warrelics.eu/forum/field-equipment-accessories-third-reich/wehrmacht-granaten-wooden-storage-box-506011/
czas operacyjny 20 sekund w googlach...
Napisano
No sami mądrzy jak zwykle.
Na podanym linku (pomijając fatalną jakość strony) nie ma drewnianych skrzynek na amunicję.
Druga błyskotliwa odpowiedź - tak oczywiście, że sprawdziłem pierw na google. Czy chciałoby mi się tu logować, pisać, formatować i wrzucać zdjęcia gdybym znalazł satysfakcjonującą odpowiedź na google?? Boszeeee....

Skonkretyzuję - czy ktoś jest w stanie mi pomóc dowiedzieć się co to za dokładnie była za amunicja, do jakich bronii i jakiś opis modelu (duży granat przeciwpancerny wzór 222 e).
Prawdopodobnie granat nasadkowy, ale co to za model, i do jakich bronii.
Napisano
No jeszcze jakby ktoś znalazł co to konkretnie za model 222 e (a może to określenie czegoś innego niż model) i do jakich konkretnie karabinów można było tego używać.
Napisano
Boże... No pomyśl, do jakich kb/kbk Niemcy mogli używać granatów nasadkowych. Przecież nie do maszynowych. 222e to oznaczenie partii produkcyjnej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie