Skocz do zawartości

Moneta rzymska

belzebub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o identyfikację monety.
Wymiary 17 mm na 18 mm.
Wagi nie mogę aktualnie podać.
Prawdopodobnie srebro z dużą zawartością miedzi.
Częściowy opis - illa?

Napisano
Nie znam się na monetach rzymskich ale moim zdaniem napisane jest tam lucilla, a google pokazuje:

http://www.google.de/search?q=lucilla+coin&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjkxu3E--LMAhUhIMAKHTISAr4Q_AUIBygB&biw=1217&bih=715

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 09:19 18-05-2016
Napisano
Te Romany to niezłe kręty byli. Widzę, że u nas arbarzyńców" mnóstwo fałszywych denarów się trafia;) Zgadza się Lucilla ale suberatus, czyli posrebrzany pieniądz bity na potrzeby handlu z barbarzyńskimi plemionami lub czasami na pokrycie zadłużenia.
Ps
Nie poznaję kolegi moderatora;)
Napisano
Dziękuje.
W tym przypadku to nawet grubo go posrebrzyli.
Analizowałem jeszcze pod kątem Cecylii.
Mam rozumieć, że rewers jest wytarty, a według oryginału (lub lepszego stanu) co powinno być?
Napisano
Niestety w takim stanie została zakupiona ta moneta.
Czy jest możliwość usunięcia śladów tej korozji miedzi?
Jeśli trzeba proszę Moderatorów o przeniesienie tematu do działu konserwacji.
  • 3 weeks later...
Napisano
Mi tam się wydaje,że monetka jest dobra -pełnowartościowa- nie suberatus. Bardzo możliwe ,że leżała pomiędzy monetkami wykonanymi z miedzi i stąd ślady powierzchniowej korozji ( zlepek obustronny ) Nie widać charakterystycznych złuszczeń i wyzierających spod nich śladów miedzi.Wygląda to na nalot czysto powierzchniowy. Wrzuciłbym ją do roztworu winianu i zobaczył co się będzie działo. Wartość w takim stanie praktycznie symboliczna i można się pobawić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie