tomekignac Napisano 26 Kwiecień 2016 Autor Napisano 26 Kwiecień 2016 Widziałem taką tabliczkę - od czego ona może być?Pozdrawiam.
Jacek Dąbrowski Napisano 26 Kwiecień 2016 Napisano 26 Kwiecień 2016 Atest od talii np do opuszczania szalupy. szukaj statku W-tte. Był kiedyś taki śródlądowy we Wrocku wiec uśmiechnij się do kolegów stamtąd.Pozdrawiam
mietek Napisano 26 Kwiecień 2016 Napisano 26 Kwiecień 2016 moze PRO - Polske Ratownictow Okretowe, czy na W-tee była stacja PRO?KT - Kontrola TechnicznaKOŁ- zapewne KołobrzegKOŁ-65 - może być to nr kutra
mietek Napisano 26 Kwiecień 2016 Napisano 26 Kwiecień 2016 Wg http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=6946 był kuter KOŁ-65Znane o nim, wg forum (link wyzej):Koł 65 (PRS 42104 --> PRS 420104) (St. Szczecińska, uk. XI.1957, typ K-15, nr budowy KS-51) (Barka) --> przed 1990 Dzi 65 (Janusz Bielaszewski) --> istniał w 1989 roku, dalsze losy?Przy czym Barka to: Przedsiębiorstwo Połowów i Usług Rybackich BARKA w Kołobrzegu
Edmundo Napisano 26 Kwiecień 2016 Napisano 26 Kwiecień 2016 PRO MSW Westerplatte to skrót od nazwy Przedsiębiorstwo Remontu Okrętów Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Westerplatte" czyli zakładu zajmującego się remontem i bieżącymi naprawami jednostek pływających Wojsk Ochrony Pogranicza w latach pięćdziesiątych i do połowy lat sześćdziesiątych podlegających MSW. KT to skrót od Kontroli Technicznej (próby obciążenia ?) a KOŁ 65 to najprawdopodobniej nazwa i nr kutra rybackiego jakie w latach pięćdziesiątych po przeróbkach wcielano do służby w dywizjonach okrętów WOP podlegających nadmorskim brygadom WOP które to z kolei (jak napisałem wcześniej) podlegały Ministerstwu Spraw Wewnętrznych.
Edmundo Napisano 26 Kwiecień 2016 Napisano 26 Kwiecień 2016 Zapomniałem dodać że MSW utworzono w 1956 r. wcześniej istniało MBP czyli Ministerstwo Bezpieczeństwa Wewnętrznego któremu to od 1948 r. podlegały Wojak Ochrony Pogranicza oraz wchodzące w ich skład jednostki morskie.
Edmundo Napisano 26 Kwiecień 2016 Napisano 26 Kwiecień 2016 Przepraszam za błąd MBP- Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego.
Pytanie
tomekignac
Widziałem taką tabliczkę - od czego ona może być?
Pozdrawiam.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.