bufor10 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Napisano 24 Kwiecień 2016 Witam nie wiem co to takiego do czego lub po co to jest ale zaciekawiło mnie ciężar jest strasznie ciężki a wielkość trochę większy od 5 zł, magnes nie przyciąga,może ktoś wie co to takiego(wy-kopek)małych kulek jest 13
nickt Napisano 24 Kwiecień 2016 Napisano 24 Kwiecień 2016 Takie cuda klepano dosłownie przez tysiące lat. Ustal dokładnie z czego jest wykonane będziemy wiedzieć więcej. Trzpień który wyrwał się z tyłu był z innego materiału, może to wskazywać na młodsze pochodzenie niż Ci napisałem.Na okucie meblowe, tapicerskie nie wygląda, ale wykluczyć nie da się niczego. Archeo czerpie informacje na podstawie tego gdzie to znalazłeś, na jakiej głębokości, jakiej glebie, a przede wszystkim czy nie dałoby się znaleźć w tym miejscu czegoś więcej i co byłoby łatwiej datować.Na zdjęciu obok masz tarczkę z V-VIIw.Widziałem podobne do Twojej na strzępach czegoś w rodzaju pasa datowanego na XIVw. (Silesia Antiqua któryś ze starych tomów. Jak znajdę wrzucę skan)
bufor10 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Napisano 24 Kwiecień 2016 i taki krzyżyk ale dalej i płycej i też nie wiem pochodzenia i wieku
bufor10 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Napisano 24 Kwiecień 2016 to było obok i wszystko na głębokości 35 cm tak około
bufor10 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Napisano 24 Kwiecień 2016 Witam nie wiem co to takiego do czego lub po co to jest ale zaciekawiło mnie ciężar jest strasznie ciężki a wielkość trochę większy od 5 zł, magnes nie przyciąga,może ktoś wie co to takiego(wy-kopek)małych kulek jest 13
nickt Napisano 24 Kwiecień 2016 Napisano 24 Kwiecień 2016 Nabijka/tarczka z brązu. Bez kontekstu trudno powiedzieć, ale spora szansa że jest wczesnośredniowieczna.
Pytanie
bufor10
Witam nie wiem co to takiego do czego lub po co to jest ale zaciekawiło mnie ciężar jest strasznie ciężki a wielkość trochę większy od 5 zł, magnes nie przyciąga,może ktoś wie co to takiego(wy-kopek)małych kulek jest 13
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.