Skocz do zawartości
  • 0

mała tarcza

bufor10

Pytanie

Napisano

Witam nie wiem co to takiego do czego lub po co to jest ale zaciekawiło mnie ciężar jest strasznie ciężki a wielkość trochę większy od 5 zł, magnes nie przyciąga,może ktoś wie co to takiego(wy-kopek)małych kulek jest 13

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Takie cuda klepano dosłownie przez tysiące lat.
Ustal dokładnie z czego jest wykonane będziemy wiedzieć więcej.
Trzpień który wyrwał się z tyłu był z innego materiału, może to wskazywać na młodsze pochodzenie niż Ci napisałem.
Na okucie meblowe, tapicerskie nie wygląda, ale wykluczyć nie da się niczego. Archeo czerpie informacje na podstawie tego gdzie to znalazłeś, na jakiej głębokości, jakiej glebie, a przede wszystkim czy nie dałoby się znaleźć w tym miejscu czegoś więcej i co byłoby łatwiej datować.
Na zdjęciu obok masz tarczkę z V-VIIw.
Widziałem podobne do Twojej na strzępach czegoś w rodzaju pasa datowanego na XIVw. (Silesia Antiqua któryś ze starych tomów. Jak znajdę wrzucę skan)

Napisano

Witam nie wiem co to takiego do czego lub po co to jest ale zaciekawiło mnie ciężar jest strasznie ciężki a wielkość trochę większy od 5 zł, magnes nie przyciąga,może ktoś wie co to takiego(wy-kopek)małych kulek jest 13

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie