ireneusz Napisano 17 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2016 BUDOWA DRUGIEGO GAZOCIĄGUW OKOLICY BABIC MOŻE ZNISZCZYĆ PAMIĄTKI PO ANTENIE.Z http://stare-babice.pl/pl/news/gazoci%C4%85g-rembelszczyzna-mory dowiedziałem się o planowanej inwestycjispółki skarbu państwa Gaz System S.A. (dawniej Mazowiecki Okręg Gazowniczy),mającej przebiegać przez teren gminy (Latchorzew i Lubiczów).W ramach tej inwestycji będzie budowany obok już istniejącego drugi nowy gazociąg.Planowany termin zakończenia tej inwestycji to sierpień 2018 r. Start robót nastąpi w 2017 r.Część przechodząca przez gminę jest elementem Gazociągu Rembelszczyzna - Mory o długości około 29 km,zlokalizowanego na terenie gmin: Nieporęt, Jabłonna, miasto st. Warszawa, Łomianki, Stare Babice i Ożarów Mazowiecki.Planowany termin zakończenia tej inwestycji to sierpień 2018 r. Start robót nastąpi w 2017 r. Nowy gazociąg będzie przebiegał równolegle do już istniejącego, który przebiega na odcinku od toru kolejowegoprowadzącego do Huty, równolegle do drogi, którą nazywam w moich tekstach ekreacyjną", aż do ulicy Dobrzańskiego. Na tym odcinku po stronie zachodniej, usytuowane były cztery maszty Anteny Nadawczej, historycznej Transoceanicznej Centrali Radiotelegraficznej, potocznie zwanej Anteną Nadajnika Babice.Jak podano pas roboczy potrzebny do prac budowlanych będzie miał 31 do 36 m szerokości, ale w Lesie Bemowskimzostanie ograniczony do ok. 20 m. Obawiam się, że podczas tej inwestycji prawie na pewno,jeśli nie całkowicie to częściowo, nastąpi dalsze niszczenie śladów po elementach i obiektach Anteny Nadawczej oraz mogą zostać utracone znajdujące się w glebie jej szczątki. Tak jak stało się podczas budowy Osiedla Latchorzew, budów wojskowych warsztatów i drukarni na terenie Fortu Babice, podczas których zniszczono obiekty tam się znajdującebez dokumentacji. Całe szczęście, które częściowo udało mi się udokumentować [1 części 5.02,03,04,05]. Niniejszy tekst opublikowałem również jako dodatek do tekstu o antenie odbiorczej BEVERAGE w[1 część 53][1] http://www.nadajnik-babice.pl/Ireneusz Dobiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 17 Kwiecień 2016 Share Napisano 17 Kwiecień 2016 1. po co ten krzyk?2. a na Forum ktoś zablokował działy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 17 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2016 Nie bardzo rozumiem o jaki tytus'owi krzyk" chodzi. Po prostu informuję i ubolewam, że mogą zostać utracone zabytkowe obiekty, jakie jeszcze zostały, po unikalnej antenie nadawczej, jednego z pierwszych na Świecie polskiego nadajnika elekro maszynowego, zbudowanego w 1922 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Kwiecień 2016 Share Napisano 17 Kwiecień 2016 CytującOBAWA O SZCZĄTKI PO ANTENIE NADAJNIKA BABICE." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 17 Kwiecień 2016 Share Napisano 17 Kwiecień 2016 ja dodam: regulamin Forum lub ogólnie - netykieta...jeżeli chodzi o pierwsze - to obowiązkowoa drugie - należy znać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 18 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2016 Zrozumiałem swój błąd umieszczając mój tekst na Głównym Forum. Bardzo przepraszam i dziękuję na umieszczenie go tam gdzie powinien się on znajdować. Ireneusz Dobiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Kwiecień 2016 Share Napisano 18 Kwiecień 2016 Tyfus, co prawda będzie wypatrywał listonosza, ale ja w międzyczasie przeniosę do Aktualności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.