Sedco Express Napisano 2 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2016 Witam,Fragment zdjęcia - brata mojego dziadka płk. Eugeniusza Chwalibóg - Piecka zamordowanego w 1940 r. w Palmirach.Nie jestem w stanie rozszyfrować ostatniego medalu. Wstążka na metalowej poprzeczce a na niej skrzyżowane szable (lufy dział ?). Wygląda mi to na jakiś medal angielski lecz wg życiorysu nie pasuje (Legiony, wojna polsko-bolszewicka). Mógłby zostać odznaczony ewentualnie medalem francuskim lecz nie natrafiłem nigdzie na francuskie odznaczenie w tej formie.1 - Srebrny Krzyż Orderu VM 5kl.2 - Krzyż Niepodległości3 - Krzyż Zasługi (złoty ?) lub Krzyż Zasługi za Dzielność4 - Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918-19215 - Medal 10-lecia Odzyskanej Niepodległości6 - Medal za Długoletnią Służbę (srebrny ?)7 - NN medal zagranicznyNa drugim zdjęciu:- kołnierz:11 Pułk Ułanów Legionowych- Odznaka 1 Brygady Legionów Piłsudskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 2 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2016 Ppłk E.Chwalibóg-Piecek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 2 Kwiecień 2016 Share Napisano 2 Kwiecień 2016 https://pl.wikipedia.org/wiki/Medal_Pami%C4%85tkowy_X_Rocznicy_Walk_o_Wyzwolenie_Republiki_%C5%81otewskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 2 Kwiecień 2016 Share Napisano 2 Kwiecień 2016 Latvijas Republikas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļaMedal Pamiątkowy X Rocznicy Walk o Wyzwolenie Republiki Łotewskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 2 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2016 Dziękuję bardzo. Wyczytałem,że:Przyznawany był również żołnierzom polskim jako wyraz wdzięczności narodu łotewskiego za pomoc udzieloną podczas walk z sowietami w wojnie w latach 1918-1920." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.