Skocz do zawartości

Czy to jest gmerk?

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za gapiostwo :(

Proszę o identyfikację pieczęci ze zdjęcia. Do kogo mogła należeć? Co oznaczają poszczególne symbole? Są też na niej umieszczone jakieś inicjały. Co opatrywano taką pieczęcią? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

Zdjęcie jest małe, ma tylko 123 KB. Nie wiem, dlaczego nie mogę go zamieści na forum? Może tak będzie łatwiej.
[URL=http://www.fotosik

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 13:51 22-03-2016

Pan Moderator wybaczy; są tylko dwa przyciski do dodawania załączników + zatwierdzający post. Nie bawiłabym się z hostingiem, gdyby wszystko zadziałało sprawnie.
Pulavian, dzięki! Jeszcze mi tylko zostało odszyfrować inicjały. Czy dobrze rozumuję, że literki po lewej stronie oznaczają imiona, a po prawej stronie tarczy Nazwisko?

• 2 weeks later...
Herb Junosza. Górne literki to imię (lub imiona) i nazwisko. Dolne to określenie urzędu i jego lokalizacji. Niestety nie było w dawnej Rzeczpospolitej urzędu ziemskiego zaczynającego się w języku polskim na D", ale w łacinie i owszem: dapifer=stolnik. Druga literka to lokalizacja, czyli określenie odmiejscowe np. stolnik sandomierski=dapifer sandomiriensis.

Pzdr

Kol. macpta ,a jak określiłbyś ten odcisk Z - zarządca ?
E P- od imienia i nazwiska Z P - ?
I znowu powtarzający się drugi inicjał jak w pieczęci ony_Z,
czyżby przypadek ? tam S tu P. Swoją poprzednią wypowiedz zakończyłem znakiem zapytania ,być może małżonki? (co do inicjału X -ksiądz jest to udokumentowane.)
Jeżeli posiadasz wiedzę co do inicjałów na pieczęciach bardzo prosiłbym o jakieś info.

• 4 weeks later...

Rzadko bywam ostatnio na formu, więc odpowiedź przesyłam z opóźnieniem, za co przepraszam. Postaram sie wyjaśnić na przykładzie: na załączonej fotografii widać kamienną tablicę z herbem Trąby, a wokół niej literki (sigla) i data. Owe sigla pojawiają się też na pieczęciach wokół herbów. Zawsze czyta się je rzędami (jednak są odstępstwa). Jak tu: Marianna Iózefa Iordanówna Xieni Konwentu Staniąteckiego (niżej data). Na polskich pieczęciach konieczne było (również z powodów prestiżowych) umieszczanie skrótów od pełnionych funkcji, by zidentyfikować osobę, bo przecież do jednego herbu w Polsce należało wiele rodzin (w Europie zachodniej nie ma tego problemu, bo herb jest najczęściej własny", czyli należący do jednej tylko rodziny). Nie kojarzę terez pieczęci z podwójnym zestawem sigli (dla męża i żony), ale znam pieczęcie z podwójnym herbem (męża i żony) i odpowiednimi siglami do nich. Jeżeli herb należał do wielu rodzin, jeśli nie znamy miejsca pochodzenia lub znalezienia pieczęci, to ich odczytanie zawsze jest małą loterią. Co do literki X": tak, rzeczywiście, może to być skrót od ksiądz" (w pewnym sensie jak na załączonym przykładzie). Kiedyś na forum była pieczęć (lub była to Twoja Pulavianie) z X" nad koroną tarczy (bez klejnotu). Tam miałem wątpliwości związane z tym, że owe X" mogło być właśnie klejnotem.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie