Skocz do zawartości
  • 0

małe ceramiczne naczynie

szmilas

Pytanie

Napisano

Witam spacerując dzisiaj po hałdzie ziemi z wykopu ze starej części miasta natrafiłem na takie oto ceramiczne naczynie. Ciekawe ze względu na swoje rozmiary 7,5cm wysokości. Miało dużo szczęścia boprzetrwało załadunek koparką i wycieczkę na wywrotce. Moje pytanie do czego mogło służyć i ewentualna epoka wiek z któregomoże pochodzić. W górej części dwa otwory na przeciwnych ścianach naczynia jakby do sznurka do przenoszenia

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W przypadku wykopalisk w Afryce w podobnej wielkości naczyniach znajdowane były pachnidła. Zakłada się też, że mogły służyć do przechowywania przypraw. W tym przypadku może być podobnie. Niestety brak dekoracji charakterystycznych dla jakiejś epoki i uniwersalny materiał raczej utrudniają datowanie. Tutaj przydatny byłby kontekst znaleziska.
Napisano

Jak już pisałem. Znalezione w ziemi wożonej z wykopu pod nowo budowany blok. Budynek ten usytuowany jest mniej więcej w rejonie bramy wjazdowej i palisady obronnej XIII-XIV wiecznej miejscowości. Znalazłem tam także ten kubek, również jest na ID

Napisano

Witam spacerując dzisiaj po hałdzie ziemi z wykopu ze starej części miasta natrafiłem na takie oto ceramiczne naczynie. Ciekawe ze względu na swoje rozmiary 7,5cm wysokości. Miało dużo szczęścia boprzetrwało załadunek koparką i wycieczkę na wywrotce. Moje pytanie do czego mogło służyć i ewentualna epoka wiek z któregomoże pochodzić. W górej części dwa otwory na przeciwnych ścianach naczynia jakby do sznurka do przenoszenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie