zadora Napisano 18 Marzec 2016 Autor Share Napisano 18 Marzec 2016 Spółka AJM remontująca budynek 26 dla potrzeb Jednostki Wojskowej Nr 2305 w Gdańsku pomalowała go na jaskrawy, pomarańczowy kolor. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że jest to była Wartownia nr 4 – jedyny zachowany w całości i w historycznym miejscu element stałego, polskiego systemu obrony na Westerplatte. Mamy więc do czynienia z chronionym prawem zabytkiem, którego obecny kolor nie zgadza się ani ze stanem historycznym sprzed 1939 r., ani też z rysunkami projektu, które publikowano przy zawieraniu przetargu.reszta na http://www.defence24.pl/327714,westerplatte-przemalowane-na-pomaranczowo-celowe-dzialanie-czy-ignorancjanie wiem jak to cenzuralnie skomentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Poza standardowym zamieszaniem, tumiwisizmem i olewaniem, rzecz jest bardzo prosta..Po prostu jasny, tfu pomarańczowy pkt orientacyjny dla zagubionych...http://odkrywca.pl/centrum-wyszkolenia-rekonstruktorow-,749383.html#749383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Chyba nie. Czwórka stoi na terenie Straży Granicznej. Moim skromnym zdaniem Czwórka będzie robić za budkę z kebabem czy innymi kurczakami z rożna dla dzielnych strażników. Miałem okazję zwiedzić i Czwórkę i Elektrownię gdy roniłem" się na W-tte całe 10 dni w 88 roku :D Wtedy stan był ok , o ile pamiętam był w niej jakiś magazyn mundurowy.Co ciekawe szweje z OM WOP nie mieli pojęcia że ta pakamera" to Czwórka. Większość trepów też. Wiec może i teraz nie wiedzą?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Co wy gadacie. To tylko podkładówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Marzec 2016 Share Napisano 23 Marzec 2016 Okazuje się, że WKZ ma rację z tą pomarańczą:http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35636,19807951,wartownia-nr-4-w-kolorze-ceglastej-czerwieni.html#ixzz43ifZtlCv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 23 Marzec 2016 Share Napisano 23 Marzec 2016 Ale widać nie jest zgodny z projektem:„Punkt 4.1.9. Kolorystyka. Ściany zewnętrzne i cokoły – zgodnie z kolorem tynku wartowni nr 1 RAL 1012 (ściana) i RAL 7003 (cokół)”.Czyli:- jak zostało odebrane?- nikt nie sprawdzał wcześniej, jaki kolor jest merytorycznie OKi?- są dokumenty na zamianę wg RAL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Marzec 2016 Share Napisano 23 Marzec 2016 WKZ ma zawsze rację. Nie wiem czemu wątpisz... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 23 Marzec 2016 Share Napisano 23 Marzec 2016 To jeszcze pepeszę" na jaskrawo zielono powinni machnąć. Fajnie by wyglądała na tym kopcu. I koszary na błękit.A na tej drodze do pepeszy" wymalować wieeeeeeelka tęczę.PozdrawiamP.S.Jakby co to to moja koncepcja i ja chcę kasę. 200 bania styknie. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.