Skocz do zawartości
  • 0

Pierścionek ze szkiełkami

eVerest

Pytanie

Napisano

Taki pierścioneczek mi wpadł ale nie potrafię go wydatować.
Proszę o pomoc również w określeniu z czego są szkiełka: zwykłe szkło czy może jakiś kryształ (naturalny?).

Nie wiem też z czego jest zrobiony, możliwe że srebro z bardzo grubą ciemnoszarą patyną. Brak puncy.
Słabo to widać na zdjęciu ale największy, biały kamień był szlifowany, widać po bokach nie wytarte jeszcze fasetki ale nie potrafię określić szlifu (może pomógłby w datowaniu). Na bardziej wystającej części kamienia widoczne mocne zmatowienie (dlatego podejrzewam, że to szkło a nie kryształ/kamień).
Szkiełko jest na tyle duże, że od spodu w oczku jest otwór w którym osadzona jest jego podstawa (przez dziórkę od spodu widać podstawę szkiełka). Jakby się ktoś bawił w szlif diamentowo-podobny.
Na pierścionku brak śladów łączenia metalu (odlany w całości).
Oczko metalowe okalające duży kamień poniżej zdobienia (nacięciami poprzecznymi) ma powierzchnię, która wydaje się być obrabiana mechanicznie ruchem okrężnym (jakby na mini-tokarce).
Granatowo fioletowe małe kamyczki też były szlifowane ale raczej mało precyzyjnie.
Jest szansa na wydatowanie?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
chyba dość zwykly i popularny. to juz kolejny który widzę, niektórzy opylaja inni zbierają.
http://myvimu.com/exhibit/54641890-pierscionek-018-z-bialym-oczkiem-i-kamyki
Napisano
Suuuper, dzięki, no nie spodziewałem się tak szybko zobaczyć drugi taki pierścioneczek, wielkie dzięki :)
To tyle wazelinki ;)
Teraz pytanie: hmmm, da się go jakoś umiejscowić w czasie?
A na marginiesie: skoro jest ich więcej, bo wygląda na to, że to masówka, to chętnie zacznę je kolekcjonować :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie