wiciu_r Napisano 31 Marzec 2004 Autor Napisano 31 Marzec 2004 Spacer bez wykrywki przy forcie Pritzwitz w Poznaniu.Przy jednej ze strzelnic znalazłem te fanty.Nie wiem co to za ustrojstwo z prawej, była jeszcze blaszka pionowa ale się rozpadła przy dotknięciu.Natomiast interesująca jest kulka ołowiana z lewej, ma średnicę około 12 mm a znaleziona została tuż przy konstrukcji metalowej na której mógł być kiedyś osadzony km.Pewnie moje domniemania są niedorzeczne ale albo to jest kula muszkietowa albo Niemcy używali kartaczy.
Romel79 Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 To ustrojstwo" to jest zaczep zamkowy z wyżutnikiem łusek od mausera 98 a co do ołowianych kulek tej średnicy to chyba wszędzie się one terafiają pzdr Romel
polsmol Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 to strojstwo to blokada zamka od mausera zabespieszająca przed wypadaniem zamka przy przeładowaniu i jednocześnie umożliwiajaca jego szybki demontaż.
wiciu_r Napisano 31 Marzec 2004 Autor Napisano 31 Marzec 2004 Dzięki za info o zamku, wrócę tam z wykrywką ale jakie jest źródło pochodzenia tych kulek ?
mongo Napisano 2 Kwiecień 2004 Napisano 2 Kwiecień 2004 Pawlak nie miał wyrzutnika to mu i zamek wylatał :)
mongo Napisano 2 Kwiecień 2004 Napisano 2 Kwiecień 2004 Z resztą jakiego Pawlak miał mausa? chyba to był turecki ?
mongo Napisano 2 Kwiecień 2004 Napisano 2 Kwiecień 2004 Z resztą jakiego Pawlak miał mausa? chyba to był turecki ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.