Romek_66 Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 Sytuacja o której pisze hipolit-04 ( ekschumacja niemców w 39)nie była odosobniona .Tak samo było w Krasnej k/ Stąporkowa gdzie zimą niemcy ekchumowali swoich którzy zgineli w bitwie. Na miejscu były rodziny poległych , są relacje świadków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 Pewnie, że nie była odosobniona. Ba, wręcz przeciwnie - wiosną 1940 roku ekshumowano z mogił polowych" na terenie całej Polski (naszych poległych również) i przenoszono na cmentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 Tak , tylko że swoich chowali od razu , a naszym chłopcom kazali gnić kilka dni na pobojowisku , zanim pozwolono na pochówki ( strach przed epidemią ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 Zależy gdzie, bywało różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiron Napisano 2 Marzec 2016 Autor Share Napisano 2 Marzec 2016 Może spróbujmy inaczej w miejscowości gołasze górki była pierwsza linia obrony a całe zaplecze było zlokalizowane w lesie miedzy wioskami Tybory Uszyńskie a Tybory Olszewo co widać na zdjęciu (szereg okopów po czołgach i wozach bojowych . Morze nazwy tych wiosek są gdzieś wymienione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiron Napisano 2 Marzec 2016 Autor Share Napisano 2 Marzec 2016 To jest ten kawałek lasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2016 Share Napisano 2 Marzec 2016 Ale że co? Na swoje pytania (?) odnośnie danych o poległych dostałeś już odpowiedź ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pielgrzym Napisano 2 Październik 2016 Share Napisano 2 Październik 2016 nie wiem czy wątek jeszcze aktualny - dawno tu nie zaglądałem - ja szukając danych poległych z pierwszej wojny światowej kontaktowałem się z Volksbundem bezpośrednio - skutek mizerny ale odpowiedzieli. Wiem że teraz rozpoczęli nowy projekt więc spróbuj ponownie.Pani Iza Gruszka rozumie po polsku więc nie trzeba tłumacza. Co do archiwów to mają sporo pozyskanych z Jarosławia z Rosji aczkolwiek z nami nie chcą się dzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Październik 2016 Share Napisano 2 Październik 2016 Pani Iza Gruszka jest Polką, więc dziwne by było jakby nie rozumiała po polsku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.