Movemecrew Napisano 15 Luty 2016 Autor Napisano 15 Luty 2016 Sprawa jest kiepska.Chciałem wyczyścić i nawilżyć nieco, drugowojenny pas oficera RKKA. Niestety zamiast bezbarwnego kremu i odżywki do skór, omyłkowo sprzedano mi preparat (chyba do impregnacji skór). Problem w tym, że na wieczku była etykieta zaklejona metką z ceną. Pod metką jest napis OIL WAX. Pokapowałem się dopiero po trzykrotnym nałożeniu preparatu na pas. Teraz wygląda to katastrofalnie :( Skóra jest lepka, a w kilku miejscach, gdzie preparat wysechł, lico zaczyna się marszczyć i na bank będzie pękać.Pomóżcie. Czym to draństwo zmyć?
remington Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Nadmiar zmyjesz benzyną ekstrakcyjną lub terpentyną. Dziwne, tego typu preparat nie powinien zaszkodzić licu skóry. Wrzuć fotkę.
viator01 Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Chyba, że to preparat jakiejś kiepskiej firmy o dziwnym składzie. Ale i tak nie powinna skóra po nim pękać.
Movemecrew Napisano 15 Luty 2016 Autor Napisano 15 Luty 2016 Nie mam teraz możliwości wykonania sensownych fotek. Po delikatnym przemyciu pasa benzyną, nalot udało się usunąć. Zmarszczki na licu pozostały. Niestety zmianie też uległ kolor skóry, znacznie pociemniała. Prawdopodobnie to efekt tego wosku :(Czy jest szansa powrócić do koloru wyjściowego? I czym nawilżyć pas, aby te pomarszczenia nie spękały?
Cyrograf15 Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Tylko lanolina daje dobre efekty, niestety po niej też ciemnieje skóra.Wojtek
viator01 Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Ale jak pas już nasmarowany, to prawdopodobnie lanoliny i tak nie przyjmie.
Movemecrew Napisano 16 Luty 2016 Autor Napisano 16 Luty 2016 Dzięki Panowie za dotychczasową pomoc.Czy dłuższa kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej może mu zaszkodzić?Chciałbym całkowicie wywabić ten wosk również z mizdry, bo po kilkunastu godzinach od pierwszego czyszczenia, lico znów się pokryło tłuszczem i stało się kruche jak lukrowa polewa. :(
viator01 Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 Zastanawiam się nad wodą z szarym mydłem. Dobrze czyści skórę. Benzyna może zbytnio wysuszyć i uszkodzić skórę. Woda nie powinna. Nie możesz dopuścić do zbytniego wysuszenia skóry.
remington Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 Benzyna wysuszy,tak jak i inne rozpuszczalniki, ale to jedyny na rozpuszczenie i usunięcie wosków.By osiągnąć efekt, trzeba by kilkakrotnie moczyć w zmienianej na czystą benzynie, aż do skutku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.