Skocz do zawartości
  • 0

Totenkopfring - oryginał czy falsyfikat? pierścień SS.

VidensVere

Pytanie

Napisano

Witam,
Dodaje zdjęcia pierścienia, po przeglądnięciu zdjęć setek replik i niepewnych oryginałów, mój odróżnia się kunsztem wykonania, szczegółowością i zdecydowanie nie jest odlewem.
Na tle run - emalia czarna. Napisy w środku wyraźne: P.16(lub 9.16 - może dot próby srebra?). Geldern lub Seldern 21.12.44. H. Himmler."

Dodam iż pierścień pochodzi z bardzo wiarygodnych źródeł (przeleżał w domu pewnej rodziny od wojny).

Proszę bardzo o pomoc w określeniu oryginalności. Mam go już od paru lat - ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam sprawdzić co posiadam :)

Pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tu chodzi o to, że jak wspomniał kolega łysy, nawet doświadczony kolekcjoner czy inny fachura mieliby problem z rozpoznaniem falsu, ale nie w tym przypadku.
Czaszka jest zupełnie inna niż w oryginale.
Pani napisała że przejrzała setki zdjęć i nic, a oryginały są jak najbardziej do wglądu. Poza różnicami w wyglądzie można rzucić okiem na czcionkę wewnątrz i mieć pewność.

Napisano
Kopie totenkopfringów są produkowane od lat,precyzyjniejsze pod kątem kolekcjonerów czy gitolackie do noszenia dla szpanu prezentowany tutaj egzemplarz należy do tych drugich,trójkąty z runą Sig są wypełnione emalia co w oryginałach miejsca nie miało.
Napisano
Podejrzewam że pierwsza kopia tego pierścienia wypłynęła na rynku dwa dni przed tym jak Himmler wpadł na pomysł jego wręczania ;)

Nadole link do oryginału z 1944r. z certyfikatem autentyczności od Dona Boyle autora książki SS Totenkopfring H. Himmler Honor Ring 1933-1945"

http://www.oakleafmilitaria.com/1209so4.html
Napisano
http://www.info-pc.home.pl/whatfor/baza/piersc_honorowy_ss.htm
„sygnet SS”pamiątkowy pierścień nadawany, jako szczególne wyróżnienie, osobiście przez Reichsfuhrera-SS H.Himmlera najbardziej zasłużonym oficerom SS (musieli się oni wykazać dodatkowo trzyletnim stażem jako dowódcy jednostek liniowych) każdy z nich był imiennie dedykowany (wewnątrz była grawerowana fascymila podpisu Himmlera), numerowany i opatrzony datą. Teoretycznie po śmierci właściciela powinien być zwrócony Himmlerowi, który pierścienie poległych SS-manów przechowywał w jednym z pomieszczeń jego rezydencji „Vogelsang” Ordenburg w Wawelbergu koło Padeborn.

oryginalne pierścienie „Trupiej czaszki” („Totenkopfring”) są niezwykłą rzadkością ze względu na ich ograniczoną ilość jaka została rozdana w czasie II WŚ i na rynku kolekcjonerskim osiągają zawrotne ceny.Wiec wątpliwa sprawa by był to właśnie jeden z tych pierścieni,jednak życzę jak najlepiej.Nie sadze by był tu śmiałek który na podstawie takiego zdjęcia mógł wykazać się takim geniuszem i powiedzieć ze to oryginał.Skoro (pierścień pochodzi z bardzo wiarygodnych źródeł (przeleżał w domu pewnej rodziny od wojny)to warto się pokosić o dokładną analizę u specjalisty który z pewnością będzie w stanie ocenić jego wartość historyczna.Pozdrawiam Rafal
Napisano
Te kopie są produkowane na podstawie oryginalnych dokumentów odnośnie kto i kiedy taki pierścień dostał, więc istnieje promil szansy że masz jako jedyna oryginał ;)
Napisano
nickt
ten z postu jest kompletnie inny więc twoje porównanie nie ma się kompletnie ni jak ,zupełnie inne wykonanie
ja nie twierdzę że to oryginał bo po jednej takiej focie to se można,więcej zdjęć szczegółów na tą chwilę
Napisano

i ostatnie.

Zastanawia mnie tylko, że wiem na 100 procent, że nikt z owej rodziny nie miała dostępu do internetu w tych czasach i nie wiem skąd mogliby to zdobyć.

pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie