horzak Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 Witam.Z czego mogą pochodzić te kamyczki ? Dodam że czerwonego nic nie rysuje nawet pilnik .Ktoś coś ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 11 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2016 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 Idź do specjalisty, może być rubin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 Mama w latach 80-tych miała Rubina. Inaczej wyglądał. To nie Rubin.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 A może to rzadka tzw. czerwona perła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 11 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2016 Nie oszlifowany jak widac tylko kuleczka i na dodatek lekko zniekształcona . Dziwny wydaje sie też ten drugi kamyk nawet nie wiem jak to nazwać. A do jakiego specjalisty musiałbym sie z tym udać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 Jakiś gemmolog... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 11 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2016 Jakieś namiary Płock -Warszawa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 Szukaj w necie, powinien jakiś być. Jakby co to 10% za identyfikację dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 11 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2016 oś tam mam :) Hhehe spoko kolego bjar_1 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 12 Styczeń 2016 Share Napisano 12 Styczeń 2016 Czarny przypomina mi onyks ze względu na tłusty kolor. To drugie może być rubinem, chociaż kolor odpowiada odmianom niskiej jakości. Widywałem kiedyś takie szlify rubinu, chociaż obecnie już się takich nie wykonuje. Tyle słowem mojej amatorszczyzny, polecam kontakt ze specjalistą. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nahm Napisano 12 Styczeń 2016 Share Napisano 12 Styczeń 2016 A z jakiej biżuterii to wyjąłeś? Stara była? Złota, srebrna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 12 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2016 To nie było w żadnej tylko obydwa luzem w ziemi lezały a w około brak jakiegokolwiek pierścionka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 12 Styczeń 2016 Share Napisano 12 Styczeń 2016 Czarny to szklany guzik minus nóżka XIX/XX w. Czerwona kulka może być szklana, ale rubinu też nie można całkowicie wykluczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 12 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2016 O czarnym tak myślałem po tym śladzie na jednej ze stron ze mógłby to być guzik tylko jakie mocowanie ....Ciekawe czy są jakieś przykłady takich guzików.A czerwony nadal ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 14 Styczeń 2016 Share Napisano 14 Styczeń 2016 Horzak, jak będę miał chwilę czasu to wrzucę swój szklany guzik. Mój również nie ma uszka, ale widać jego resztki, które też było szklane. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 14 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2016 Czekam :) Pozdro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and_andrzej Napisano 15 Styczeń 2016 Share Napisano 15 Styczeń 2016 Można się pobawić skalą Mohsa i na podstawie twardości zawęzić rodzaj minerału ale generalnie bez gemmologa będzie ciężko. Oprócz czerwonych korundów w starej biżuterii często były używane czeskie piropy (czyli krwistoczerwone granaty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and_andrzej Napisano 15 Styczeń 2016 Share Napisano 15 Styczeń 2016 aa..:) zapomniałem. jeśli rysuje bez problemu szybę to w skali twardości Mohsa ląduje to:- na pewno nie jest szkłem (bo twardsze od szkła które ma ok 6,5-7)- ląduje na wysokości ok 7-8 - czyli wpada w skale gdzie jest pirop ( ok 7,5) lub być może rubin (9). Jeśli miałbyś kawałek kryształu zwykłego kwarcu lub jakiś mały granat (pirop ) to można się dalej bawic w dalsze określanie twardości:) Ale uważaj, takie badanie może uszkodzi/ukruszyć oczko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 15 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2016 A czy takim kształtem(okrągłym) mogę coś zarysować jak to nie ma ostrych krawędzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and_andrzej Napisano 16 Styczeń 2016 Share Napisano 16 Styczeń 2016 Sprobij. Jesli przejedziesz knim po szybie to powinien zostac slad. Jesli jesli jest twardszy niz szybba to szyba powina zostac zarysowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 18 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2016 Sprawdzałem czy rysuje . I rzeczywiście, chodź jest okrągły rysuje bardzo mocno i nawet nie trzeba dociskać tylko lekko dotknać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and_andrzej Napisano 18 Styczeń 2016 Share Napisano 18 Styczeń 2016 Jesli latwo to moze byc korund (czerwony-czyli rubin). Warto pojsc do kumatego jubilera albo gemmologa. Z ciekawostek- po wpjnie opracowano technologi produkcji syntetycznych rubinow itp dlatego przedwojenne" kamyczki sa w wiekszosci prawdziwe. Z mineralogicznym pozdrowieniem, and. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 18 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2016 Dzieki kolego Andrzeju :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 20 Styczeń 2016 Share Napisano 20 Styczeń 2016 Horzak, zgodnie z obietnicą dorzucam swój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.