cobra10225 Napisano 6 Styczeń 2016 Autor Napisano 6 Styczeń 2016 Witam serdecznie. Chwila czasu skłoniła mnie do zagłębienia się w historię fantów znalezionych pewien czas temu. Otóż niedawno trafiła mi się odznaka Fińskiej ósmej dywizji piechoty, wykopałem ją na wzgórzu wraz z jakimiś tubkami z farbą ''bodajże maskującą'' resztki lunety, lornetki oraz łuski od k98 w trzech punktach, czym sugeruje się że dany żołnierz mógł być snajperem. Chciał bym się dowiedzieć czegoś więcej, może nawet i odszukać imienia i nazwiska tegoż żołnierza, a więc potrzebował bym pomocy w odszukaniu informacji jakie jednostki zdobywały kamień krajeński wiosną 1945r i toczył walki na odcinku kamień-Witkowo. Na odznace są jakieś bicia lecz nie wiem czym ją wyczyścić a nie chce jej uszkodzić. Za wszelkie informację jakie jednostki tam walczył, lub gdzie mógł bym otrzymać jakieś info był bym bardzo wdzięczny.
Meturos19 Napisano 8 Styczeń 2016 Napisano 8 Styczeń 2016 Witam serdecznie, widzę że kolega działa na tych samych terenach co ja dziwne że jeszcze na siebie nie trafiliśmy :-D Jeżeli chodzi o jednostki Walczące w Rejonie Kamienia to z tego co wiem to na naszych teranach Walczyła 15 Łotewska dywizja Granadierów SS pod dowództwem Staf.Janums . Pozdrawiam.
cobra10225 Napisano 10 Styczeń 2016 Autor Napisano 10 Styczeń 2016 Witam serdecznie, a śmigam tak w koło komina :) Czytałem książki o 15SS mam kilka pozycji, oni szli dołem przez Lutówko na Stare Gronowo, co pokrywa się z ludnością cywilną, zbrodniami itp .... A może gdzieś kiedyś się widzieliśmy. Pozdrawiam
Meturos19 Napisano 10 Styczeń 2016 Napisano 10 Styczeń 2016 No to nie pozostaje napisać nic innego jak do zobaczenia w Terenie ! :-)
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2016 Napisano 11 Styczeń 2016 co pokrywa się z ludnością cywilną, zbrodniami itp"Coś więcej na ten temat? Łotysze Niemców-cywilów mordowali?
Meturos19 Napisano 11 Styczeń 2016 Napisano 11 Styczeń 2016 No bjar_1 ciekawe pytanie przecież Gronowo to już był teren Niemiecki chyba że większość ludności uciekło już przed Armią Czerwoną a pozostali tylko mniejszości .
viator01 Napisano 11 Styczeń 2016 Napisano 11 Styczeń 2016 Gdyby było to w odniesieniu do Niemców, to mogło być ciekawe. Zdarzały się ponoć takie postawy wśród np. Ukraińców pełniących obowiązki strażników w KL. Pisał o tym m.in. Grzesiuk w swoich wspomnieniach.
cobra10225 Napisano 14 Styczeń 2016 Autor Napisano 14 Styczeń 2016 Co do zbrodni, chodzi mi o między innymi mord na żołnierzach 1AWP 1WDP przez ukraińców polskiego pochodzenia w Lutówku, oraz jak by to ująć zdarzeniu na krzyżówce za Lutówkiem na stare Gronowo gdzie zginęło około dziesięciu cywili niemieckich, nie wiadomo do końca czy od bombardowania przez Rosjan z okolicy leśniczówki Lutoskiej czy Niemców ze strony Czyżkowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.