moneta452 Napisano 6 Styczeń 2016 Napisano 6 Styczeń 2016 Witam nie zajmuje sie lotnictwem ale powiem co słyszałem od mamy. W wsi Miejsce koło Spytkowic w II wojne, babka moja była swiatkiem spadającego samolotu do wisły (palił sie)pr podobnie jest to stare koryto wisły koło miejsca.Jest tam koło rybackie.Zgłaszałem to Muzeum Lotnictwa w Krakowie około 2 lat temu i bez ech.
Woodhaven Napisano 29 Styczeń 2016 Napisano 29 Styczeń 2016 To np. okolice Galerii Kazimierz, gdzie pod wodą prawdopodobnie spoczywa fragment bombowego liberatora z 178. Dywizjonu RAF, który nocą 16/ 17 sierpnia 1944 r. rozbił się na Zabłociu podczas powrotu z misji zrzutowej dla walczącej Warszawy. Na wysokości Skałek Twardowskiego na dnie Wisły leży zaś coś, co kształtem może przypominać dużą łódź. Niestety, zapis z sonaru nie pozwala dokładnie określić, czego obraz zanotowano ani z jakiego materiału zostało to coś wykonane."
piters Napisano 30 Styczeń 2016 Napisano 30 Styczeń 2016 Ale to nie to. Zabłocie i Skałki Twardowskiego to kawał drogi od Spytkowic. A ja właśnie mam dwa potencjalne tematy z +/- rejonu Spytkowic i przybliżenie daty pozwoli ustosunkować się do tych przypuszczeń :)
moneta452 Napisano 2 Luty 2016 Autor Napisano 2 Luty 2016 Witam sory za byki ale ortografia to nie moja wielka strona.Tylko to wiem od mamy ale mówiła- żę zyje jeszcze możę jedna osoba co to widziała kobieta z wioski-Miejsce napewno ma dużo lat . to ją szybko by znalazł teren nieduży do sodowania ok 1km na 400m.Troche czytałem o zaginionych samolotach w tej okolicy możę to ŁOS ale była by sesacja. ja mieszkam od wsi miejsce ok 50 km pod Olkuszem. A czas nie wiadomy ,Napewno II wojna pozdrawiam poszukiwaczy zapomnianych tajemnic.
moneta452 Napisano 4 Luty 2016 Autor Napisano 4 Luty 2016 W czoraj sie napisalem i niema linku to moja ortografia napewno..... Pisze ponownie.Nie wiem w jakim czasie spad ten samolot.Ale pr; podobnie żyje kobieta we wsi Miejsce co mogła to widzieć. Na pewno by ją szybko znalazł bo musi miec koło 100 . kontakt- pimpus501@vp.pl
piters Napisano 4 Luty 2016 Napisano 4 Luty 2016 A skąd tam Łoś?Najprędzej spodziewam się w tym rejonie Bf 109, ale może też być coś innego.
moneta452 Napisano 7 Luty 2016 Autor Napisano 7 Luty 2016 Tak napisałem o tym łośiu ,nie zajmuje sie lotnictwem. a samolot w tym korycie to może być prawda napewno nie było pogłebiane przez maszyny tylko lilie były scinane tego co wiem. W nagłebszym miejscu jest do 15m, ale to było 25lat temu.Jak bedzie ktoś szukał to jestem do pomocy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.