dymek2013 Napisano 29 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2015 Witam, proszę o pomoc w ustaleni co to za guziczek i z jakich lat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymek2013 Napisano 29 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2015 Średnica 23cm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Guzik urzędniczy, herb Saksonii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Jakiej Saksonii?? Księstwo Warszawskie 1807–1815 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Pamiętałem, że coś było nie tak ale to nie o saksonie chodziło. Sorka:http://odkrywca.pl/korona-znajoma-i-orzel-tez-,573243.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 To kto ma racje, ja z kopijnikiem czy reszta świata?:)I kto wie co z kopijnikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 urzędniczy z okresu Księstwa Warszawskiego, np.:http://myvimu.com/exhibit/24740-guzik-urzedniczy-z-okresu-ksiestwa-warszawskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 O o ,proszę bardzo ,pieczątka urzędnika z guzikiem jaki nosił :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Wszystko ok, to Twój opis, ale nie znalazłem herbu Księstwa z epoki przedstawionego(na rycinach itp.) tak jak na guziku(może za słabo szukałem). Za to herb Chrzanowa pasuje tu idealnie. Z czego to wynika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 ale nie znalazłem herbu Księstwa z epoki przedstawionego(na rycinach itp.) tak jak na guziku"wszystko to kwestia stylizacji tarczy herbowej nie mającej wpływu na sam herb...w sieci sporo różnych stylizacji i zasadniczo niczego to nie zmieniahttp://www.google.pl/search?q=ksi%C4%99stwo+warszawskie+herb&espv=2&biw=1348&bih=623&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjHqvOW44HKAhUGHw8KHRioD8cQ_AUIBigB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymek2013 Napisano 29 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2015 Tak to Księstwo Warszawskie. Podobny do herbu Chrzanowa ,lecz trochę inny.Dzięki za pomoc i informacje...pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 wszystko to kwestia stylizacji tarczy herbowej nie mającej wpływu na sam herb"Akurat z tym poważnie się nie zgadzam. W heraldyce każdy szczegół jest ważny i prędzej uwierzyłbym w błąd producenta guzika niż w to, że dla heraldyka będzie obojętne czy np. szyszki są czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Ale ,to Panowie czytali ?http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Chrzanowacyt. z wiki (Obecny herb Chrzanowa wywodzi się z czasów Księstwa Warszawskiego, kiedy to indywidualne herby miast zastępowano herbem państwowym.)Czyli herb Chrzanowa jest herbem Księstwa Warszawskiego. :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:29 29-12-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 nie chodzi o szyszki tylko o tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Pulavian - jak wklejasz link i jest https przed dodaniem postu skasuj literkę s" - link będzie wtedy aktywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 cyt. z wiki (Obecny herb Chrzanowa wywodzi się z czasów Księstwa Warszawskiego, kiedy to indywidualne herby miast zastępowano herbem państwowym.)"Ale ważny szczegół:Herb miasta Chrzanowa ma postać tarczy dwudzielnej, zwieńczonej koroną królewską, ozdobionej po bokach ornamentami w kształcie złotych szyszek chmielowych. Wnętrze tarczy nawiązuje do herbu Księstwa Warszawskiego" Szczegół a robi wielką różnicę. Ja nie twierdze od razu, że nie jest to guzik dla Księstwa tylko, że herb na nim przedstawiony nie jest poprawny, co robi guziki jeszcze bardziej ciekawym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 popatrz na inne takie guziki - dla mnie większych różnic nie ma bez względu na producenta i kraj wytworzenia, więc ktoś musiał zatwierdzić projekt guzika, który wdrożono do masowej produkcji, bo sam guzik dość popularny jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/xw.jpgNie ma różnicy? Co do producentów zagranicznych- ktoś dał pewnie ciała a powtarzane kłamstwo stało się prawdą:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 proponuję stworzyć katalog lub tego typu opracowanie i wykazać wszystkie odmiany i typy guzików urzędniczych Księstwa Warszawskiego ujmując również ewenementy.Wtedy może kłamstwo" (chociaż nie wiem w czym) stanie się prawdą (lub nie) i powstanie jesne, naukowo opracowane i miarodajne dzieło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Przekłamanie mogło nastąpić w epoce bo może komuś kto zatwierdzał wzór guzika było bez różnicy. Moje wątpliwości prysną jeżeli zobaczę oficjalnie tak przedstawiony herb gdzieś indziej prócz tych guzików. Nie chce Wam zabić guzika tylko jestem ciekawy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straczek1988 Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 pierwszy z brzegu od wujka http://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/39nie rozumiem w ogóle z czego i po co wywiązała się ta dyskusja skoro sprawa jest oczywista...:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 30 Grudzień 2015 Share Napisano 30 Grudzień 2015 No tak, bo to co w batonarium napisane to świętość. Oczywiste jest to, że na guzikach Księstwa w pewnym momencie (bo ten guzik pomsee pewnie wcześniejszy) pojawił się herb Chrzanowa i opisy właścicieli guzików nie przekonają mnie, że jest inaczej. Nie wnikam już więcej w temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 30 Grudzień 2015 Share Napisano 30 Grudzień 2015 Na Buttonarium zdarzają się błędy, sam kiedyś kilka wyłapałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 30 Grudzień 2015 Share Napisano 30 Grudzień 2015 Kilka postów wyżej tyfus pisze o 20:56:59 :)(proponuję stworzyć katalog lub tego typu opracowanie i wykazać wszystkie odmiany i typy guzików urzędniczych Księstwa Warszawskiego ujmując również ewenementy. Wtedy może kłamstwo" (chociaż nie wiem w czym) stanie się prawdą (lub nie) i powstanie jasne, naukowo opracowane i miarodajne dzieło.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 30 Grudzień 2015 Share Napisano 30 Grudzień 2015 następny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.