Skocz do zawartości

guzik liberyjny...

Rekomendowane odpowiedzi

ale nie znalazłem herbu Księstwa z epoki przedstawionego(na rycinach itp.) tak jak na guziku"

wszystko to kwestia stylizacji tarczy herbowej nie mającej wpływu na sam herb...

w sieci sporo różnych stylizacji i zasadniczo niczego to nie zmienia

http://www.google.pl/search?q=ksi%C4%99stwo+warszawskie+herb&espv=2&biw=1348&bih=623&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjHqvOW44HKAhUGHw8KHRioD8cQ_AUIBigB

wszystko to kwestia stylizacji tarczy herbowej nie mającej wpływu na sam herb"
Akurat z tym poważnie się nie zgadzam. W heraldyce każdy szczegół jest ważny i prędzej uwierzyłbym w błąd producenta guzika niż w to, że dla heraldyka będzie obojętne czy np. szyszki są czy nie.

Ale ,to Panowie czytali ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Chrzanowa
cyt. z wiki (Obecny herb Chrzanowa wywodzi się z czasów Księstwa Warszawskiego, kiedy to indywidualne herby miast zastępowano herbem państwowym.)
Czyli herb Chrzanowa jest herbem Księstwa Warszawskiego. :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:29 29-12-2015

cyt. z wiki (Obecny herb Chrzanowa wywodzi się z czasów Księstwa Warszawskiego, kiedy to indywidualne herby miast zastępowano herbem państwowym.)"
Ale ważny szczegół:
Herb miasta Chrzanowa ma postać tarczy dwudzielnej, zwieńczonej koroną królewską, ozdobionej po bokach ornamentami w kształcie złotych szyszek chmielowych. Wnętrze tarczy nawiązuje do herbu Księstwa Warszawskiego"

Szczegół a robi wielką różnicę. Ja nie twierdze od razu, że nie jest to guzik dla Księstwa tylko, że herb na nim przedstawiony nie jest poprawny, co robi guziki jeszcze bardziej ciekawym.

popatrz na inne takie guziki - dla mnie większych różnic nie ma bez względu na producenta i kraj wytworzenia, więc ktoś musiał zatwierdzić projekt guzika, który wdrożono do masowej produkcji, bo sam guzik dość popularny jest.

proponuję stworzyć katalog lub tego typu opracowanie i wykazać wszystkie odmiany i typy guzików urzędniczych Księstwa Warszawskiego ujmując również ewenementy.

Wtedy może kłamstwo" (chociaż nie wiem w czym) stanie się prawdą (lub nie) i powstanie jesne, naukowo opracowane i miarodajne dzieło.

Przekłamanie mogło nastąpić w epoce bo może komuś kto zatwierdzał wzór guzika było bez różnicy.
Moje wątpliwości prysną jeżeli zobaczę oficjalnie tak przedstawiony herb gdzieś indziej prócz tych guzików.
Nie chce Wam zabić guzika tylko jestem ciekawy:)

No tak, bo to co w batonarium napisane to świętość. Oczywiste jest to, że na guzikach Księstwa w pewnym momencie (bo ten guzik pomsee pewnie wcześniejszy) pojawił się herb Chrzanowa i opisy właścicieli guzików nie przekonają mnie, że jest inaczej.
Nie wnikam już więcej w temat.

Kilka postów wyżej tyfus pisze
o 20:56:59 :)

(proponuję stworzyć katalog lub tego typu opracowanie i wykazać wszystkie odmiany i typy guzików urzędniczych Księstwa Warszawskiego ujmując również ewenementy.

Wtedy może kłamstwo" (chociaż nie wiem w czym) stanie się prawdą (lub nie) i powstanie jasne, naukowo opracowane i miarodajne dzieło.)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie