Skocz do zawartości

zamiana Ciboli na Deusa XP

tomek64

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry :)
Proszę o rzeczowe argumenty za sensem zamiany Tesoro Ciboli na Deusa XP ( z cewką 22 cm ). Z Cibolą chodzę od 5 lat, wbrew jej jednotonowości odróżniam sygnały na np. łuski od sygnałów na kule ołowiane, nie narzekam na wzbudzanie pod liniami wys. napięcia ani na głębokość. Zatem - czy taka zamiana przyniesie coś istotnego oprócz znacznie bardziej skomplikowanego sprzętu i wydania min. 2500 zł ?
pzdr

Zgadzam się deus jest bardzo dobrym wykrywaczem ale np. nie dla mnie. Dlaczego bo trzeba ładować tam kilka rzeczy a ja jeżdżąc na duklę na dłuższy czas i chodząc po dwa dni w jedną stronę byłbym uwalony. Ja używam Tesoro , jeśli chcesz kup Tejona jest najgłębszy i nie ma co porównywać z cibolą, taka jest moja opinia. Sam piszesz że poznałeś Cibolę więc nie będziesz miał problemu z Tejonem a na pewno będziesz zadowolony.

Chciałbym się zapytać moderatorów o to dlaczego jeśli koledze odpisałem polecając wykrywacz nie jest to wklejone. Jak widać chyba na tym forum nie można mieć swojego zdania, są tylko wklejane rzeczy które wam pasują czy o co chodzi.

gregoryzet... kolejny z pretensjami bez większego uzasadnienia bo mojsza musi być najmojszejsza...

http://odkrywca.pl/prosba-do-moderatora-poradnik-dla-usera,685108.html#685108

a czy ty myślisz, że Moderator waruje 48 na 24 godziny przy kompie i na dodatek jest w każdym dziale na Forum, tak aby każdy user czuł się zadowolony natychmiast jak napisze?
uważasz, że my nie jesteśmy ludźmi, nie mamy swoich spraw, swoich rodzin, swoich domów i swoich obowiązków?

masz problem? napisz do nos"... jak w linku...

W wątku mowa jest też o Tejonie. Poza tym, zwyczajnie ciekaw jestem, jakie masz doświadczenie z Cibolą i Deusem, że tak twardo twierdzisz, iż jest głębszy".
Ja tego nie wiem, bo nigdy w rękach Deusa nie miałem i mam prawo spytać. Miałem tylko XP GMP v.4 i ten faktycznie jest skuteczniejszy.
Tym bardziej, że wątek niżej wypowiadasz się na temat fisherów, twierdząc, iż F44 jest tak samo skutecznym detektorem jak F70 (co jest po prostu nieprawdą).

he he deus maszynka nowoczesna i na najwyzszym poziomie a cibola nie powiem skuteczna,wlonczasz i szukasz ,ale to nie ta liga,cibola to epoka - zlom łyka i lubi tlenek żelaza i te dzwięki buczy na pół wioski,no chyba że dasz wate na glosnik, albo słuchawki na sprężynie i sie zaplonczesz przy kucaniu heh,komedia panie...

moja Cibola przestaje reagować na gwoździe i drobne żelastwo dokładnie przy nastawieniu pokrętła na iron , a duże żelazo rozpoznaję po specyficznym sygnale i takich sygnałów nie kopię :)Obecnie pojawiła się możliwość kupienia od kolegi Tejona i zastanawiam się czy wziąć Deusa czy właśnie Tejona. Trochę się obawiam w Deusie tej mnogości ustawień, a Cibolę znam jak własną kieszeń...

cześć,
nie wiem czy używasz słuchawek, ponieważ bez nich wszystkie tony Ciboli wydają się jednakowe.Ja szukam tylko w słuchawkach i Cibola żelazo sygnalizuje takimi ozmytymi " tonami, łuski i inne mosiężne przedmioty głębokim dźwięcznym sygnałem, ołów takim przytłumionym" ale również pełnym dźwiękiem. Żaden opis tego nie odda, trzeba wypróbować w terenie.
ps: używam słuchawek KOSS ur 29 z regulacją głośności.

pozdrawiam

• 3 weeks later...
Tomek jak już będziesz miał coś po cewką to sprawdż z wciśniętym pinpointerem ... zobaczysz różnicę . wtedy żelazo daje wysoki dżięk a kolor niski . sreberko niski jak to nazwałeś rozmyty . uważam że bardzo ten sposób pomaga . do tego na duży metal typy klapa kanalizacyjna jest jeszcze inny wysoki ton . pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie