Skocz do zawartości

Sreberko: MONETA ARGENT. / FRIDERICUS BORUSSORUM REX 1730?

eVerest

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadła koledze w ręce moneta jak na zdjęciu.

Awers: FRIDERICUS BORUSSORUM REX + głowa
Rewers: MONETA ARGENT. + orzeł w koronie z berłem i jabłkiem

Waga: ok 1,2 grama
Średnica: 18,5 - 19,0 mm

Proszę o pomoc o określeniu:
1. Daty (wydaje mi się że to 1730, ale może być też 1750 - nie widzę dokładnie, dodatkowo po potencjalnie ostatnim zerze jest jakby jeszcze jedno zero, co to jest? błędnie wybite jeszcze jedno zero?).
2. Nominału (nie widzę żadnego oznaczenia wskazującego na nominał).
3. Mennicy
4. Próby srebra (na 99% jest to srebro, ale jaki stop/próba?).
5. Jak (i czy w ogóle) czyścić KONKRETNIE TĘ MONETĘ (moneta jedynie BARDZO delikatnie przemyta mydłem bez tarcia palcami czy użycia szczoteczki).
6. Pytanie chyba retoryczne, jednak zawsze mnie interesowało: jaka BYŁA ówczesna wartość monety? Tzn nie ile jest teraz warta tylko np ile bochenków chleba, albo kur, albo koni, krów, itp można było za nią kupić na terenie i w latach na których występowała i była w obiegu. Aż mnie korci, by stworzyć katalog monet, który by tę właśnie wartość posiadał, poza wagą średnicą, materiałem, nominałem, datą itd. Dobry to pomysł? Kogoś w ogóle interesuje taka informacja dot. monetki jaka wpadła mu w ręce?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Od końca- zapewne 1780...

Dwa http://www.google.pl/search?q=MONETA+ARGENT.+/+FRIDERICUS+BORUSSORUM+REX+1738&biw=960&bih=440&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwivlpDduOjJAhWFIA8KHVsVA7cQsAQIMw

Trzy- nominał masz... w dacie, między 17 a 80..

Trzy- na O. kilak wątków jest....

Cztery- z pytaniem nr 5 zapraszam(y) do Działu Konserwacja...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:28 19-12-2015

No i się wszystko wyjaśniło, przynajmniej w kwestii dość szczegółowej identyfikacji i historii monety :)
Rewelacyjne opracowanie:
http://poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/duttchen.html

Podsumowując:

Nominał: 3 krajcary
Próba: srebro 0.173 (a myślałem, że gorzej niż silber groschen (0.222) być nie może)

Do szczęścia brakło tylko tego, by ten egzemplarz był z mennicy wrocławskiej (byłby to najmniejszy/najrzadszy nakład tej monety.
Przyglądając się jednak z bliska, pod nominałem 3" widzę fragment litery A" co lokuje tę monetę w najwyższym historycznie nakładzie. W takim razie mogę ją czyścić nawet pilnikiem ;)

Wspomniany na początku link wszystko wyjaśnia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie