bass16 Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Napisano 6 Grudzień 2015 Witam wszystkich, proszę o identyfikację znalezionej wpinki, wymiary 22mmx18mm, materiał mosiądz ze śladami złoceń, jedyne co mi się udało odczytać do rok 1651.
bass16 Napisano 8 Grudzień 2015 Autor Napisano 8 Grudzień 2015 Druga strona, zastanawia mnie również co oznacza symbol z pierwszej strony wpinki?
mimir Napisano 8 Grudzień 2015 Napisano 8 Grudzień 2015 Dla mnie to wygląda na samodzielnie wykonaną pieczęć lub sygnet pieczętny przez kogoś kto nie bardzo się na tym znał. Herb to nałęcz. A krzyże mogą świadczyć o tym, że osoba ta była duchownym.
Pulavian Napisano 8 Grudzień 2015 Napisano 8 Grudzień 2015 Nie tak do końca herb ,to znak pieczętny - gmerk tylko podobny do herbu Nałęcz. Jak najbardziej z pierścienia. Co do daty też mi bardzo nie pasuje ,wygląda na starsze jak XVII wiek.
bass16 Napisano 8 Grudzień 2015 Autor Napisano 8 Grudzień 2015 Dzięki wszystkim za pomoc i identyfikację, pozdrawiam.
viator01 Napisano 8 Grudzień 2015 Napisano 8 Grudzień 2015 Jeśli rzeczywiście to była pieczęć, to warto byłoby spróbować zrobić odcisk - nawet w plastelinie czy czymś podobnym - może wtedy znaki ułożą się w jakiś sensowny tekst
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.