Skocz do zawartości

Rutus Proxima v5.0 z sondą podstawową

Blaszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Koledzy.Sezon się dla mnie skończył z powodu kontuzji.Rutusa posiadam od kwietnia,w sumie to jestem zadowolony,ale wszyscy wokoło mówią o sondach DD i CC.Ja mam podstawową,chodzi o militarkę,ew.monetki,warto kupić? To kilka stówek jednak za sztukę.Proszę o pomoc dla cieniasa" jeśli chodzi o sprzęt.Na forum jest tego tyle,że można się pogubić.Dzięki za każdą pomoc,jeszcze raz przepraszam za laicyzm i proszę o radę.Pzdr.
Napisano
Miałem podobny dylemat jeśli chodzi o te cewki. Pierwsze co się rzuca w oczy to wielkość. Cewka DD/CC to niezłe patelnie" w porównaniu do podstawowej. Teoretycznie czeszesz większą powierzchnię, jeśli chodzi o zasięg to tutaj trudno powiedzieć, nie chodziłem z miarką żeby mierzyć na jakiej głębokości ściąga fanty. Możliwe że jest trochę głębiej, ale to chyba kwestia osłuchania się z wykrywką. Z perspektywy czasu brałbym może brałbym CC.

Większą górę" metalu to z około metra ściągnąłem, sygnał był trochę cichy ale wyraźny, cewka DD.
Napisano
Ja się jeszcze oswajam z podstawową.
Predi,na świeżo zaoranym polu,gdy gleba jest bardzo pulchna sprzęt popiskuje co chwile,zmniejszona czułość nic nie daje
Miałeś podobnie-jak to zlikwidować?
Na jakiej częstotliwości chodzisz?

Minus proxy-pod liniami WN szaleje a smętek bez zmian:(
Napisano
Wielkie dzięki za pomoc predi888.Mam jeszcze jedno pytanie,czy ewentualną cc kupuje się do konkretnego modelu wykrywacza,czy jest to obojętne[wejście musi być takie samo to logiczne],bardziej mi chodzi o firmę[producenta].Jeszcze raz dzięki pozdrawiam.
Napisano
Minus proxy-pod liniami WN szaleje"

U mnie tego nie odnotowałem, za to proxa lubi dostawał szału gdy pod ziemią jest ruda żelaza, wtedy w słuchawkach jest dyskoteka.

Co do tego popiskiwania, to przyznam że takich problemów nie mam, a gdy są to zmniejszenie czułości albo naciągnięcie kabla przy cewce.
Napisano
Predi, zbliż się z proxą do lini wysokiego napięcia, przy średnim nie koniecznie musi wariować :)
Argo tak samo wzbudza się na świeżo ruszonej glebie, pomaga ponowne dostrojenie ale nie zawsze, na dłuższą metę po paru h można zwariować.
Napisano
Ja śmigam z Proxa na maks czułości, dyskryminacja na -22 , wyżej nie mam sensu podkręcać. Jeśli chodzi o popiskiwanie to polecam małą cewkę CC 23x20. Zakupiłem sobie taką i wykrywka stała się stabilna , niewiarygodna poprawa stabilności, czułość też się poprawiła, ładnie ciągnie sreberka . Jeden minus to zauważyłem ,że lubi kamienie magnetyczne ,ale to już można na pierwszym wypadzie zweryfikować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie