paul Napisano 13 Listopad 2015 Autor Napisano 13 Listopad 2015 Witam.Znalazłem kawałek aluminiowej blachy i wydaje mi się że to fragment poszycia jakiegoś latadła".Z pod farby daje się zauważyć napis ALCLAD 24s -T. Google podpowiada, że to oznaczenie blachy aluminiowej stosowanej w samolotach amerykańskich ( trafiłem zresztą na zdjęcia Liberatora pokrytego blachami z takimi napisami). Dlatego mam pytanie - czy w okolicach Radzymina zestrzelono jakiś samolot aliancki, czy to może raczej coś z Land- lease w służbie sowieckiej?
paul Napisano 13 Listopad 2015 Autor Napisano 13 Listopad 2015 Czyli - samolot sowiecki nie z lend-lease, ale wyprodukowany z jankeskiego aluminium?
Woodhaven Napisano 13 Listopad 2015 Napisano 13 Listopad 2015 Ostatnio takie oznaczenia wyszły bodajże w Ił2
piters Napisano 13 Listopad 2015 Napisano 13 Listopad 2015 Nic w tym nie ma dziwnego, bo w ramach lend-lease wysyłano do ZSRR aluminium w przeróżnej postaci, w tym blachy aluminiowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.